Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Κάλεσμα για να ρίξουμε τα συρματοπλέγματα


ΟΧΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΙΩΤΕΣ ΜΟΣΧΑΤΙΩΤΙΣΣΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!
 
ΟΛΕΣ - ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 19:00
απελευθερώνουμε την παραλία από τα συρματοπλέγματα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.»
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μακρυγιάννη και Αγ. Κωνσταντίνου

Η περιοχή μας επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από το μεγάλο κυκλοφοριακό έργο του Κηφισού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η υπερυψωμένη λεωφόρος του Κηφισού δημιούργησε νέα σοβαρότατα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και αισθητικά προβλήματα. Ξέκοψε το Μοσχάτο από το Νέο Φάληρο και μετέτρεψε τα σπίτια μας μέχρι τον τρίτο όροφο σε υπόγεια, δημιουργώντας ένα νέο «τείχος του αίσχους».
Οι εκπεμπόμενοι ρύποι από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου, τα καυσαέρια, οι χιλιάδες τόνοι τσιμέντου που έχουν χρησιμοποιηθεί, η παντελής έλλειψη πρασίνου, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή.
Το εγκιβωτισμένο τμήμα του ποταμού έχει παραδοθεί στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα μία τρομερή δυσοσμία και σμήνη κουνουπιών. Η ζωή των συμπολιτών μας που διαμένουν σε εκείνη την περιοχή έγινε αφόρητη, καθώς δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι συμβατικές υποχρεώσεις των τεχνικών εταιριών για τους περιβαλλοντικούς όρους κατασκευής του έργου.
Τα παραπάνω προβλήματα έχουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και μείωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Σε αντιστάθμισμα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, μας υπόσχονταν ότι με το τέλος των ολυμπιακών αγώνων θα αποκτούσαμε αντιπλημμυρικό κανάλι το οποίο θα έφερνε την θάλασσα εκεί που ήταν κάποτε. Θα μετατόπιζαν γι’ αυτό την υπερυψωμένη παραλιακή λεωφόρο, θα βύθιζαν  τις γραμμές του τραμ στο ύψος της παλιάς παραλιακής, θα κατασκεύαζαν πεζογέφυρα στο ύψος της οδού Αθανασίου Διάκου, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες για την άνετη πρόσβαση τους στη παραλία. (Πρόκειται για τη λεγόμενη Μεταολυμπιακή φάση).
 Όσο τα είδατε εσείς τα είδαμε και εμείς. Και ο τεράστιος κίνδυνος της πλημμύρας εξακολουθεί να απειλεί το Μοσχάτο, με το φράγμα του τραμ να εμποδίζει τα νερά να διαφύγουν στη θάλασσα.
 Μας εξαπάτησαν!
Δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί κάποιοι να μιλάνε για γήπεδα και εμπορική αξιοποίηση όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η ύπαρξη των βασικών υποδομών που δεν είναι άλλες από την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση πρόσβασης στην παραλία. Είναι απίστευτο, είμαστε παραλιακός δήμος χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα!
Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής -όλοι μαζί και καθένας προσωπικά- ευθύνονται γιατί υποβάθμιζαν τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των έργων για την πόλη μας, εφησυχάζοντας με τις απατηλές υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί.
Δυστυχώς σήμερα η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., που έχει τη διαχείριση του χώρου, (πιθανότατα παράνομα και αντισυνταγματικά, και πάντως εντελώς παράλογα, αφού κανένα Ολυμπιακό έργο δεν υλοποιήθηκε στην παραλία μας) ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε με το μπάζωμα της παραλίας από τη χούντα και συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό της πόλης μας από την θάλασσα με την υπερυψωμένη παραλιακή λεωφόρο.
Τα φυσικά όρια του Μοσχάτου είναι ο Ιλισός, ο Κηφισός, και η θάλασσα του Σαρωνικού. Το Μοσχάτο τελειώνει στη θάλασσα και όχι στη παλιά παραλιακή λεωφόρο.
Το συμφέρον των κατοίκων του Μοσχάτου αλλά και όλου του λεκανοπεδίου είναι προφανές: Χρειάζονται αστικές αναπλάσεις όχι για χτίσουν ό,τι απόμεινε αλλά για να αυξήσουν τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο δεδομένου ότι η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων στην Αθήνα είναι εφιαλτική. Το πράσινο ανά κάτοικο είναι λιγότερο από 2% όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκεται ανάμεσα στο 8 και 10%.
Θεωρούμε την παραλία καταπατημένο χώρο αυτή τη στιγμή από την εμπορική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και ζητάμε από το δήμο
1. το χαρακτηρισμό της παραλίας ως χώρο πρασίνου και τη λειτουργία της ως δημόσιο ελεύθερο πάρκο
2. να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σωτηρία του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας αμφισβητώντας την συνταγματικότητα του νόμου 3342/05 ο οποίος παραχώρησε την διαχείριση της παραλίας στην εμπορική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ενώ δεν υπάρχει κανένα ολυμπιακό ακίνητο, δεν έγινε κανένα έργο στην περιοχή μας.
3. να μη γίνει καμία επέμβαση, κανένα έργο στην παραλία αν πρώτα δεν υλοποιηθούν τα έργα της Μεταολυμπιακής φάσης (αντιπλημμυρική προστασία και πρόσβαση στην παραλία) 
Για μας τους απλούς πολίτες, τα πράγματα είναι προφανή: Οι (κακοί) νόμοι υπάρχουν, αλλά μπορούν να αλλάξουν κάτω από την πίεση όλων μας αν είμαστε ενωμένοι και ξέρουμε τι θέλουμε. Αν κάποιοι βλέπουν την παραλία μας σαν φιλέτο και ακονίζουν τα δόντια τους, εμείς τη βλέπουμε σαν το μοναδικό πνεύμονα της πόλης μας. Δεν διαπραγματευόμαστε την ανάσα μας και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.
Καλούμε όλους τους πολίτες του Μοσχάτου, και όλους τους φορείς της πόλης να ξεσηκωθούμε για να εμποδίσουμε την καταστροφή. Καλούμε ιδιαίτερα το Δήμο Μοσχάτου να μπει μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα, που θα μας βρει όλους ενωμένους σε ένα δίκαιο αίτημα: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ
 
Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου