Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κείμενο για την κρίση


Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Την κρίση την πόρτα μας κτυπά, την ταχυδρόμησαν σε μας, μα δεν είναι δική μας. Η κρίση είναι αποτέλεσμα και δομικό στοιχείο του άδικου και αδιέξοδου σήμερα κοινωνικοοικονομικού τους οικοδομήματος.

Όταν μας λένε ότι είμαστε όλοι συνένοχοι προσβάλουν τη λογική μας. Προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό μας, να ταπεινώσουν το φρόνημά μας.

Μήπως πήραμε μερίδιο από τα υπερκέρδη, που κατέγραφαν οι τράπεζες μέχρι μόλις πριν δύο χρόνια ;

Πήραμε μήπως μίζα από τη Siemens, από δομημένα ομόλογα ή από κάποιο δημόσιο έργο ;

Μήπως ήμαστε ομοτράπεζοι εργολάβων στο μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών Έργων ;

Άλλοι πλούτισαν στην πλάτη μας και τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Παραδίνουν τους κόπους και τις θυσίες μας βορά στους διεθνείς τοκογλύφους. Μας ζητάνε να θυσιάσουμε με σκυμμένο κεφάλι ό,τι με αγώνες κατακτήθηκε και μας παραδόθηκε από τις προηγούμενες γενιές.

Μας ζητάνε να αποδεχθούμε ένα θλιβερό και σκοτεινό παρόν και μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Να αποδεχθούμε μία κοινωνία-κάτεργο, που θα δουλεύουμε μέχρι τα 80 μας με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς ανάσα.

Έχουν βάλει στόχο τους να μας οδηγήσουν στην άβυσσο της κατάθλιψης, να σβήσουν το χαμόγελό μας, την ελπίδα από τα μάτια μας.

Η ύφεση που μας βυθίζουν, αύριο θα απαιτήσει και νέα μέτρα και μεθαύριο άλλα και θυσίες χωρίς τελειωμό. Γι’ αυτό :
Αν είναι ο λάκκος σου βαθύς
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς
Συμπολίτη μας και συναγωνιστή,
μη φοβάσαι. Δεν είσαι μόνος!
Διέξοδος υπάρχει και είμαστε όλοι εμείς.

Μην μένεις απαθής. Μην κλείνεσαι σπίτι. Μην αφήνεις την κατάθλιψη να σε κυριέψει. Κάνε να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπό σου, στο πρόσωπο των παιδιών σου. Κατέβα στη διαδήλωση. Μαζί σου πορεύονται και απαιτούν καλλίτερη ζωή χθες χιλιάδες, σήμερα  εκατοντάδες χιλιάδες και αύριο εκατομμύρια. Μαζί σου πορεύονται και οι χθεσινοί μα και οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας. Μαζί σου πορεύονται οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και Ιταλοί εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Σύντομα θα ακουστεί στα έντρομα αυτιά των αρχόντων μας η βροντή της καταιγίδας, που έρχεται.

Φωνή Λαού, Οργή Θεού
Μην μένεις απαθής. Μην κλείνεσαι σπίτι. Στη απλή καθημερινότητά μας, συναντούμε τις κινήσεις πολιτών της γειτονιάς μας. Ανακαλύπτουμε ξανά τις ανθρώπινες αξίες, ενάντια στις καταναλωτικές συνήθειες με τις οποίες μας δηλητηρίασαν για δεκαετίες. Η ευφορία της ειλικρινούς επικοινωνίας, της απροσχημάτιστης, αυθόρμητης συνέργιας και συνεύρεσης των ανθρώπων, δεν συγκρίνεται με καμία καταναλωτική απόλαυση.

Στο Μοσχάτο η κίνηση πολιτών «Μεσοποταμία» αποτελεί σημείο αναφοράς. Έλα και εσύ για να μοιραστούμε τις ανησυχίες και τις ελπίδες μας. Για να αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειες και δραστηριότητες μας στις νέες συνθήκες. 

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»
Πλάτωνος 13, Μοσχάτο
www.mesopotamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου