Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το Σαββάτο 01/09 - 20:30 προβολή της ταινίας το ΧΑΟΣ των αδελφών Ταβιάνι

Οι αδελφοί Ταβιάνι, ο Λουίτζι Πιραντέλο και η μαγεία του σικελικού τοπίου. Τέσσερις ιστορίες που ανακατεύουν αφηγηματικά στιλ αλλά και μισότρελες γυναίκες, επιληπτικούς συζύγους και επαναστάτες χωρικούς. Οι Ιταλοί εναλλάσσουν δόσεις νατουραλισμού και σουρεαλισμού σε μια ταινία μαγική, που εξερευνά τη μυστηριώδη αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση και διαθέτει σπάνιες εικαστικές αρετές.






Το 1984 οι αδελφοί Ταβιάνι γύρισαν το «Χάος», μια σπονδυλωτή ταινία που το σενάριό της βασίστηκε σε διηγήματα του Λουϊτζι Πιραντέλλο.
Με φόντο την Σικελία των αρχών του 20ου αιώνα ο νομπελίστας συγγραφέας βυθίζεται στο χάος της ανθρώπινης ψυχής, με τρόπο άλλοτε δραματικό, κι άλλοτε ανάλαφρο, σχεδόν φαρσικό που πίσω του όμως ενεδρεύει το τραγικό.
Οι σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι μεταφέρουν στην οθόνη με ρεαλιστική και συνάμα ποιητική κινηματογραφική γλώσσα, έξι διηγήματα του Πιραντέλλο, όπου το πρώτο χρησιμοποιείται ως πρόλογος καθώς επίσης και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες, και κλείνουν με έναν αριστουργηματικό επίλογο, μια συνάντηση του μεσήλικα συγγραφέα με τη νεκρή μητέρα του στο πατρικό σπίτι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου