Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας - ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ και Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ των Αντρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ - αυτό το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 8.00΄ μ.μ.


Φίλες και φίλοι,

στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Μεσοποταμίας θα προβάλουμε αυτό το Σάββατο 26  Ιανουαρίου στις 8.00΄ το βράδυ, στο Σπίτι της Μεσοποταμίας (Πλάτωνος 13, στο Μοσχάτο) δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ - και τα δύο σε σκηνοθεσία των Αντρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ.

Πρόκειται για τις ταινίες ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  και Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 


Δυο φορές ξένος (2011, 50΄)

Έως τις αρχές του 20ου αιώνα Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι συμβίωναν ειρηνικά στην πολυεθνική Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1924 ο κόσμος αυτός έχει πια καταρρεύσει. 400.000 μουσουλμάνοι και 1,2 εκατομμύρια ορθόδοξοι Έλληνες υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους σε Ελλάδα και Τουρκία στα πλαίσια μιας υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών που συμφώνησαν τα δύο κράτη με τη Συνθήκη της Λοζάνης. 
Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων από τις δύο χώρες. Είναι μια ταινία για ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, η κατάθεση της κοινής εμπειρίας τους για τις χαμένες πατρίδες: η ιστορία του να είσαι "Δυο φορές ξένος".



Η διαίρεση της Κύπρου (2011, 47΄)

Από την έκρηξη της διακοινοτικής βίας στο πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή,
180.000 Ελληνοκύπριοι και 50.000 Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο ντοκιμαντέρ Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες αφηγούνται τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή τους. Τις μαρτυρίες τους πλαισιώνουν συνεντεύξεις με ειδικούς επιστήμονες καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Στην προβολή θα παρίστανται ο σκηνοθέτης των ταινιών Αντρέας Αποστολίδης και ο πολιτικός επιστήμονας Ηρακλής Μήλλας και θα συζητήσουν μαζί μας  μ' ένα ποτήρι κρασί και λίγο ψωμοτύρι. 
Είσοδος ελεύθερη, όπως πάντα.


Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο. Οι επόμενες προβολές έχουν ως εξής:
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου: το ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο" του Σταύρου Ψυλλάκη (η προβολή θα γίνει εκτάκτως στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου)
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: το ντοκιμαντέρ "Μασσαλία, μακρινή κόρη" του Μάρκου Γκαστίν
Σάββατο 9 Μαρτίου: ένα αφιέρωμα στο Θανάση Βέγγο με προβολή ταινίας και συζήτηση με συνεργάτες του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου