Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τράπεζα Χρόνου & αλληλεγγύης , ένα χρόνο μετά…


Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που η ομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης της κίνησης πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία», αποφάσισε την λειτουργία της «Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης». Δηλαδή την ανάπτυξη ενός δικτύου μέσω του οποίου μπορούμε να ανταλλάσουμε υπηρεσίες χωρίς την μεσολάβηση χρημάτων. Έφτασε λοιπόν ο καιρός, τώρα που έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, να πούμε λίγα λόγια για το εγχείρημα.
Αρχικά να τονίσουμε ότι για κάποιους από εμάς, η ενασχόληση με την λεγόμενη εναλλακτική οικονομία, τις τράπεζες χρόνου, τα ανταλλακτικά νομίσματα, τις κολεκτίβες εργασίας κ.ά. δεν αποτελεί μια συνταγή ανακούφισης από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: αποτελεί μια σταθερή πεποίθηση για έναν διαφορετικό τρόπο οικονομικής ανάπτυξης & κοινωνικής ενεργοποίησης, άσχετα αν η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε κρίση ή όχι. Είναι βέβαια γεγονός ότι , σε συνθήκες πλήρους οικονομικής εξαθλίωσης & κοινωνικής ερημοποίησης, παρόμοια εγχειρήματα γίνονται όλο & πιο αναγκαία. Η πράξη όμως δείχνει ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούμε να λειτουργούμε & να αναπτύσσουμε εναλλακτικά οικονομικά δίκτυα.
Έτσι λοιπόν & στην δική μας περίπτωση, η «Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης» ξεκίνησε σαν κάτι καινούργιο: μια διαφορετική προσέγγιση στην καθημερινότητά μας. Καθορίσαμε το λειτουργικό της πλαίσιο & παρόλο που συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες & καταβάλλαμε αρκετές προσπάθειες, το εγχείρημα πήρε τον δρόμο του & μετά από ένα χρόνο λειτουργίας η «Τράπεζα Χρόνου» δεν είναι «άλλη μια ωραία ιδέα», αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα. Υπάρχουν πλέον 83 διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καθημερινών -& όχι μόνο- αναγκών (για την διαθεσιμότητα των υπηρεσιών βλ. διαδίκτυο). Επίσης 75 ενεργά μέλη ανταλλάσσουν υπηρεσίες ενώ υπάρχουν ακόμα υπηρεσίες μελών , που συμμετάσχουν στην τράπεζα, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά τον μήνα Δεκέμβριο ανταλλάχθηκαν συνολικά 85 υπηρεσίες, ενώ τον μήνα Ιανουάριο ήταν παραπάνω από 100. Τέλος σε πρόσφατη συνέλευση αποφασίστηκε η αξιοποίηση του «πλούτου» της τράπεζας, ο οποίος προκύπτει από διαρκείς υπηρεσίες, όπως είναι τα μαθήματα. Όταν κάποιος παρακολουθεί μαθήματα για μεγάλη χρονική περίοδο είναι φυσικό οι υπηρεσίες που δέχεται να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί να έχει δώσει, έτσι δημιουργείται το πλεόνασμα χρόνου δλδ. «ο πλούτος» της Τράπεζας Χρόνου.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει η «λογιστική απεικόνιση», ότι κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν & ότι κανείς δεν πρέπει να αγχώνεται πως θα «ρεφάρει» τις υπηρεσίες που δέχτηκε, αποφασίσαμε ότι όλοι οι μαθητές όλων των μαθημάτων της «Τράπεζας Χρόνου», κάθε τέλος του μήνα θα κάνουν μια δική τους συνέλευση, όπου θα αποφασίζουν μια ή περισσότερες δράσεις ή εκδηλώσεις για τη στήριξη της τράπεζας : πάρτυ, εξορμήσεις για την περαιτέρω δημοσιοποίηση της «Τράπεζας Χρόνου», μια θεατρική παράσταση, βελτίωση του χώρου που γίνονται τα μαθήματα κ.ά. Αυτές είναι κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες & έπεται συνέχεια… Σκοπός μας είναι να καταλάβει ο κάθε πολίτης , ότι συμμετέχοντας στην «Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης», μπορεί να ικανοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του (π.χ. από ένα μερεμέτι …μέχρι μαθήματα για τα παιδιά του) χωρίς να πληρώσει! Να νοιώσει κοινωνικά ενεργός & αλληλέγγυος!
Η «Τράπεζα Χρόνου» είναι η μοναδική τράπεζα στην οποία δεν χρωστάς ποτέ, δεν έχεις υπόλοιπα, τόκους, πανωτόκια, ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η «Τράπεζα Χρόνου» δεν θα σε στείλει ποτέ στα δικαστήρια! Η «Τράπεζα Χρόνου» σε ενεργοποιεί προς μια κατεύθυνση κοινωνικής δημιουργίας & ανάπτυξης!
Έτσι πέρασε ένας χρόνος….. &... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!


Τράπεζα Χρόνου & αλληλεγγύης Μεσοποταμίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου