Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα

Φίλες και φίλοι
το Σάββατο  6 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα
η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»
έχει τη χαρά να παρουσιάσει
(στο Σπίτι της, ΠΛΑΤΩΝΟΣ 13, ΜΟΣΧΑΤΟ)

τον  Μενέλαο Χαραλαμπίδη και το βιβλίο του «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα».

Δίκτυα αλληλεγγύης στην κατοχική Αθήνα

Το βιβλίο «Η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη παρακολουθεί τις διαδρομές ανθρώπων από τα χρόνια του Μεσοπολέμου ως το τέλος της Κατοχής στην Αθήνα. Η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στις παρυφές της πόλης, η οικονομική και κοινωνική τους περιθωριοποίηση, η πολιτική τους συμπεριφορά, τα διαφορετικά πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά και οι αντιπαραθέσεις τους με τους γηγενείς κατοίκους της πρωτεύουσας, αποτελούν τα κύρια ζητήματα της πραγμάτευσης που επιχειρεί να αποδώσει το κλίμα της μεσοπολεμικής Αθήνας.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής.
Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συν-επιμεληθεί το συλλογικό τόμο Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012.


Θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Σκαλιδάκης
Διδάκτορας Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κώστας Παλούκης
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

και ο συγγραφέας


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου