Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Cine Μεσοποταμία Σαββάτο 31/08 στις 21.00 - "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ"

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ
MADE IN DAGENHAM

του Νάιτζελ Κόουλ
με τους Μπομπ Χόσκινς, Σάλι Χόκινς, Ρόζαμουντ Πάικ, Μιράντα Ρίτσαρντσον
Υπόθεση: Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και περιγράφει την ιστορία της Ρίτας, μιας δυναμικής εργάτριας εργοστασίου, που τα βάζει με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, τη Ford Motors. Αυτό που ξεκίνησε ως μια διαμάχη σχετικά με την ισότητα των μισθών, καταλήγει σε μια επανάσταση από τις εργαζόμενες γυναίκες των '60ς στη Βρετανία, που έγραψε ιστορία.









Γυναικείος αγώνας

H Rita O’Grady (Sally Hawkins), σύζυγος και μητέρα, ηγείται της απεργίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις εργαζόμενες στο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας της Ford, στον τομέα του ραψίματος των υφασμάτινων θέσεων των αυτοκινήτων το 1968 στο Dagenham του ανατολικού Λονδίνου. Το κύριο αίτημα των απεργών γυναικών ήταν να σταματήσει η διάκριση, την οποία υφίστατο στο μισθό τους, που ήταν μικρότερος, συγκριτικά με το μισθό, τον οποίο λάμβαναν οι άνδρες, ενώ παρήγαγαν ίδια σε ποσότητα εργασία. Η απεργία αυτή συνιστά ορόσημο για τις εργασιακές σχέσεις στη Βρετανία και η κατάληξη της ήταν εν τέλει να περάσει ο νόμος, σχετικά με την ισότητα στο ζήτημα της πληρωμής το 1970. Πρόκειται για την πρώτη νομοθεσία στη Βρετανία, που αποσκοπούσε στο τέλος της διάκρισης στην πληρωμή των γυναικών.

Ο Nigel Cole (Calendar Girls), υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ το σενάριο ο William Ivory. Πρόκειται για μια ιστορία, πραγματική, ένα γεγονός, που αποτυπώνεται επί οθόνης, ακολουθώντας με συνέπεια τον καιρό, κατά τον οποίο διαδραματίζεται. Μια γυναίκα , που εργάζεται, αλλά ακόμα δεν είναι χειραφετημένη, αλλά θύμα των απαιτήσεων της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας, στην οποία θέλοντας και μη έχει απορροφηθεί, καταφέρνει να εμπνεύσει 187 γυναίκες, που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνη, και τολμά με κουράγιο και έντονη θέληση να διεκδικήσει δικαιώματα, αν μη τι άλλο αυτονόητα. Οι γυναίκες κατατάσσονται από τους εργοδότες τους ,στο εργοστάσιο της Ford, ως ανειδίκευτες. Και όμως, η Rita O’Grady(Sally Hawkins), τους αποδεικνύει, ότι η εργασία , που παράγουν απαιτεί δεξιότητα, την οποία και έχουν και αξίζουν την ανάλογη αμοιβή. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες εργάτες λαμβάνουν υψηλότερο μισθό, ενώ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εργασίας.

Ο κύριος Albert Passingham, αντιπρόσωπος του συλλόγου εργασίας τους, ανοιχτόμυαλος για την εποχή του και ευαίσθητος αναφορικά με το ζήτημα της διάκρισης στις εργαζόμενες γυναίκες, τον οποίο υποδύεται ο Bob Hoskins, παρακινεί την Rita, να αναλάβει τα ηνία της απεργίας. Εκείνη, σύζυγος και μητέρα, φαίνεται, ότι κρατά επίσης τα ηνία του σπιτικού της. Είναι εκείνη, που ξυπνά συνήθως τον αδέξιο σύζυγο της (Daniel Mays) και εκείνη, που αναλαμβάνει να ζητήσει το λόγο, από τον δάσκαλο, που χρησιμοποιεί βία κατά του γιού της, στο σχολείο, πνιγμένη από την οργή της και την αδικία. Αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Και δικαιώνεται αρκετές φορές, αν όχι πάντα.
Την Rita υποστηρίζουν οι συνάδελφοι της, η υπεύθυνη του τμήματος Connie (Geraldine James), της οποίας ο σύζυγος (Roger Lloyd-Pack) επέστρεψε μόλις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η Sandra (Jaime Winstone), η οποία επιθυμεί να γίνει μοντέλο καθώς και οι υπόλοιπες εργάτριες. Υποστηρικτής της επίσης είναι η Lisa (Rosamund Pike), η καλλιεργημένη σύζυγος του Peter Hopkins (Rupert Graves), του διευθυντή των εργασιακών σχέσεων της Ford. H Barbara Castle (Miranda Richardson), η αυστηρή και δυναμική γραμματέας της κυβέρνησης για τα ζητήματα εργασίας και παραγωγικότητας, είναι αλληλέγγυα με τις απεργούς και ωθεί το ζήτημα σε θετική λύση για εκείνες.

H Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky), σπιρτόζα και ελαστική, όπως είναι, διαμορφώνει έναν χαρακτήρα αξιοπρεπή, δυναμικό, αλλά όχι με υπερβολή, τρυφερό, ευαίσθητο και ηγετικό ταυτόχρονα. Παρατηρεί κανείς επίσης έναν φόβο ενδόμυχο στη δράση της, δεδομένου, ότι επωμίζεται μια τεράστια ευθύνη, η οποία αναλαμβάνεται από έναν άνθρωπο, που ως επί τω πλείστον θεωρούνταν κατώτερου επιπέδου, κυρίως για την εποχή του και είναι λογικό να τον κατατρέχει η ανασφάλεια, ιδιώς όταν αμφισβητείται από τους άλλους η πρόθεση του. Έχει τη δυνατότητα, όμως ο χαρακτήρας αυτός να σταθεί στο ύψος του και με αισιοδοξία να υποστηρίξει αυτή την πρόθεση. Και κυρίως για αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα είναι, που κάποιος θα μπορούσε να εμπνευστεί από τη συγκεκριμένη ταινία, κυρίως για τη διεκδίκηση του δικαίου. Και μολονότι το σενάριο δεν περιέχει καμιά μυστηριώδη ή ανατρεπτική πλοκή, αυτή η έμπνευση είναι, που το καθιστά γλυκά ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Άλλωστε οι αγώνες από έναν εμπνευστή ξεκινούν, που έχει τη δύναμη να κρατά ζωντανή τη φλόγα της έμπνευσης, που μεταλαμπαδεύει, ακόμα κι αν αυτοί αποτυγχάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου