Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Cine Μεσοποταμία - "Ως την άκρη του ουρανού" του Fatih Akin - Σαββάτο 22/03 στις 20:00.



Από το cine.gr

η ιστορία : τα πρόσωπα περιπλέκονται, οι καταστάσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Δυο χώρες : Τουρκία και Γερμανία. Ο βιβλιοπώλης Nejat ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει μια κόρη, την Ayten, η οποία σπουδάζει στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να τη βρει. H Ayten, ακτιβίστρια και μέλος αντιστασιακής οργάνωσης στο πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκεται από τις αρχές και φεύγει από τη Γερμανία, τόπος που θεωρεί ότι ζει η μητέρα της. Εκεί, μετά από περιπέτειες, γνωρίζει την Lotte, με την οποία ερωτεύονται. H μητέρα της Lotte, η Susanne, διαφωνεί με τις επιλογές της κόρης της. H Αyten, δεν καταφέρνει να πάρει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρεται στην Τουρκία όπου φυλακίζεται. H Lotte την ακολουθεί. Οι καταστάσεις που ακολουθούν είναι οδυνηρές και καθοριστικές για τις σχέσεις των ηρώων. 

το σχόλιο : το μωσαϊκό καταστάσεων, πιθανοτήτων και ενεργειών των πρωταγωνιστών που χτίζει ο Akin κρατά το θεατή σε μια συνεχή εγρήγορση, και του δημιουργεί μία αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει και πως θα συνδεθούν όλα αυτά που βλέπει στο πανί μεταξύ τους. Δε μιλάμε φυσικά για σινεμά του Inarritu και του Arriaga αλλά για μια τελείως διαφορετική σεναριακή εκδοχή από τον Akin, ο οποίος καταφέρνει με αυτό του το τόλμημα να εντυπωσιάσει και να κερδίσει τόσο τους κριτικούς όσο και το κοινό. Αναμφισβήτητα το δυνατό «χαρτί» της ταινίας είναι το σενάριο του, για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε στις Κάννες και στα Ευρωπαϊκά βραβεία ποιότητας. Η κινηματογραφική τεχνική του γερμανοθρεμμένου Τούρκου σκηνοθέτη παραμένει άρτια, στα υψηλά στάνταρντ των προηγούμενων ταινιών του, και κυρίως του «Head-On». Και φυσικά μιλάμε για φωτογραφία (υπέροχες οι σκηνές της Πόλης), μοντάζ, σκηνοθετικά τρυκ... Στις ερμηνείες των ηθοποιών δεν διακρίνουμε κάτι αξιοσημείωτο. Kινούνται στο σύνολό τους σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς ¨ομως εξάρσεις που απογειώνουν. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση της μεγάλης γερμανίδας ηθοποιού Hanna Schygulla, μούσας του Φασμπίντερ. 

ο σκηνοθέτης : στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γερμανία, Τούρκος σκηνοθέτης Fatih Akin, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη του αξία. Μετά την τεράστια επιτυχία του με το «Head On» το 2004, όταν και έβαλε στο παιχνίδι τη χώρα του –σημειωτέον μέχρι τότε έκανε ταινίες αποκλειστικά γερμανικές-, θεωρείται από τις σύγχρονες σκηνοθετικές δυνάμεις στην Ευρώπη και «αγαπημένο παιδί» στην Τουρκία, ετοιμάζοντας ήδη την πρώτη του ταινία στις Η.Π.Α. με τίτλο «New York I Love you». Με βραβεία στις Κάννες, στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις και χώρες του κόσμου, οAkin φαίνεται έτοιμος να διαγράψει μια σπουδαία καριέρα, τα θεμέλια της οποίας έχουν ήδη εγκαινιαστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου