Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Τι είναι η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP);




"Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν και στην Ελλάδα να αναζητούν το χώρο τους στο δημόσιο λόγο φωνές που επιδιώκουν να ενημερώσουν και να δικτυωθούν συγκροτώντας ανάχωμα στη συνολική επίθεση που η TTIP συνιστά.
Πρόκειται για μία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Κομισιόν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχους γεωπολιτικούς, αλλά όχι μόνο. Εκτός από το σύνολο των οικονομικών και εμπορικών πρακτικών, στόχο έχει τη μεταβολή της ίδιας της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών και κεφαλαίων. Κάτι που επιδιώκεται μέσω της επαναθέσμισης του κοινωνικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου, δηλαδή με τη δημιουργία των κατάλληλων θεσμών που θα εξασφαλίζουν την ασυδοσία της αγοράς, οι οποίοι φυσικά δεν προβλέπεται να ιδρυθούν μετά από κοινωνική διαβούλευση, κάποιο δημοψήφισμα ή έστω με νομοθετική διαδικασία μέσω του ενδεδειγμένου οργάνου, δηλαδή της Ευρωβουλής."

Από το άρθρο της Δώρας Κοτσακά, μέλος της Τράπεζας Χρόνου της Μεσοποταμίας, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς, που θα το βρείτε εδώ: 
https://barikat.gr/content/diatlantiki-symfonia-emporioy-kai-ependyseonttip-ena-diarkes-bra-de-fer-metaxy-laon-kai

Και ένα ενδιαφέρον video για περισσότερη κατανόηση
 https://www.youtube.com/watch?v=DwvafJCYm1M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου