Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Κουσουρή “Δίκες των Δοσίλογων 1944-1949, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00

Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Κουσουρή «Δίκες των δοσίλογων 1944-1949. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη».

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00, στο «Σπίτι της Μεσοποταμίας», Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουσουρής – ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου.
Τη συζήτηση συντονίζει η Χαρά Κούκη – ιστορικός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ως τώρα γνωρίζαμε σε γενικές γραμμές τη δράση των δοσίλογων της Κατοχής. Γνωρίζαμε ακόμη ότι λίγοι από αυτούς τιμωρήθηκαν. Και φυσικά οι γνώσεις μας για τις χιλιάδες δίκες των δοσίλογων ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Καθώς οι δίκες αυτές διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η ατιμωρησία κυριάρχησε στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Στη Σιλωάμ του αντικομουνισμού ξεπλύθηκαν τα εγκλήματα των συνεργατών του κατακτητή.
Όλα αυτά είναι σωστά αλλά το φαινόμενο του δωσιλογισμού δεν ήταν μόνον ελληνικό ούτε επίσης η ατιμωρησία. Ο νεότερος ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής στο ογκώδες αυτό βιβλίο μάς δίνει την εικόνα του ελληνικού δωσιλογισμού, μας απομακρύνει από τα στερεότυπα και όπως δηλώνει και ο υπότιτλος της μελέτης του προβαίνει μέσω των ντοκουμέντων και των δικαστικών αρχείων που έχει ερευνήσει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα. Από αυτά το σημαντικότερο ασφαλώς είναι το πώς από τις δίκες αυτές διασφαλίστηκε η συνέχεια του ελληνικού κράτους και τι χαρακτήρα είχε η συνέχεια αυτή. Μαθαίνουμε ποιοι δίκασαν και ποιοι δικάστηκαν, πόσοι και ποιοι παρέμειναν ατιμώρητοι ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ποιοι παράγοντες και με ποια κριτήρια επηρέασαν ή καθόρισαν τις δικαστικές αποφάσεις, πώς το φαινόμενο του δωσιλογισμού ήταν πολύ πιο εκτεταμένο από όσο πιστεύουμε και πλήθος παρεμφερείς παρενέργειες που άφησαν τα αποτυπώματά τους στην ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια.
Οι δωσίλογοι που πλήρωσαν για τις πράξεις τους ήταν πολύ λίγοι - ως ελάχιστοι, θα λέγαμε. Η πλειονότητά τους σταδιοδρόμησε στην ελληνική κοινωνία, πολλοί εντάχθηκαν στον κρατικό μηχανισμό, κάποιοι μάλιστα σταδιοδρόμησαν και στον στρατό, ενώ άλλοι αναδείχθηκαν στην οικονομική ζωή της χώρας. Το ποιοι ήταν όλοι εκείνοι το μαθαίνουμε σε τούτη τη συγκροτημένη μελέτη που μας δίνει μια σχεδόν πλήρη εικόνα του φαινόμενου, το οποίο, όπως τονίζει ο συγγραφέας, αποτελεί σημαντικό τμήμα της εθνικής μνήμης, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαγράψουμε.

Η μελέτη του Κουσουρή είναι εντέλει ένα άρτιο επιστημονικό έργο και ταυτόχρονα μια καίρια πολιτική επεξεργασία. Ο συνδυασμός αυτός καθίσταται ιδιαίτερα πολύτιμος, ειδικά σε μια συγκυρία όπου οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της ιστορίας συγχέονται, συχνά σκόπιμα, με τη συγκροτημένη πολιτική θέση την οποία ο επιστήμονας μπορεί να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο.  
(Χρήστος Τριανταφύλλου, περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ).

https://www.facebook.com/events/146896422656253/
http://www.mesopotamia.gr/el/parousiasi-vivliou-tou-dimitri-kousouri-dikes-ton-dosilogon-1944-1946/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου