Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Προβολή - Συζήτηση: "Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών" των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 19.300

Η κινηματογραφική λέσχη της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία διοργανώνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 19.30, προβολή και συζήτηση υπό τον τίτλο "Τι έκανες στον πόλεμο παππού;", στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ "Οι παρτιζάνοι των Αθηνών" των Γιάννη Ξύδα και Ξενοφώντα Βαρδαρού. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της κατοχής στην Αθήνα.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ:
"Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της κατοχής στην Αθήνα ('41-'44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες . Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη".
(από την επίσημη σελίδα του ντοκιμαντέρ στο facebook).

Σχετικά με την Τασούλα Βερβενιώτη:
Η Τασούλα Βερβενιώτη είναι ιστορικός, ζει στην Αθήνα και η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940 και της μεταπολεμικής κοινωνίας. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το Διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην Εαμική Αντίσταση 1940-1944.  Η πρόσφατη ιστορική της έρευνα εστιάζεται στον ελληνικό εμφύλιο, από τη σκοπιά των αμάχων και κυρίως των ‘παιδιών’. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Από το 2011 πρωτοστατεί στην οργάνωση σεμιναρίων και την ίδρυση Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ο αριθμός των οποίων αυξάνεται –κυρίως στην Αθήνα- με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου