Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας: "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;", του Ντίνου Κατσουρίδη, Κυριακή, 13 Οκτωβρίου στις 19:30

Συνεχίζουμε τις προβολές μας αυτή την Κυριακή, 13/10, με τη βραβευμένη, κλασσική κωμωδία του Ντίνου Κατσουρίδη "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;" (1971, Ασπρόμαυρο, 85΄), με τους Θανάση Βέγγο, Κατερίνα Γώγου, Νικήτα Πλατή, Μανώλη Δεστούνη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Καίτη Λαμπροπούλου και άλλους.
Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μεσοποταμίας για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Μαζί μας θα είναι και η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία θα μας μιλήσει για το κίνημα της Αντίστασης.

Σχετικά με την ταινία:
"Ο Θανάσης (Θανάσης Βέγγος) καλείται, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, να καταθέσει στη δίκη ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας που κατηγορείται ότι, αντί λαγού, σέρβιρε γάτο στους πελάτες του. Κατηγορείται κι εκείνος για ψευδορκία και φυλακίζεται παρέα με κάποιους αντιστασιακούς. Οι αντιστασιακοί δραπετεύουν αλλά ο Θανάσης μένει στο κελί. Τον κατηγορούν ότι είναι ο Ιβάν, ο διαβόητος αρχηγός των συγκεκριμένων αντιστασιακών, και οι Γερμανοί τον καταδικάζουν σε θάνατο".
(Πηγή: Ταινιοθήκη της Ελλάδας)
Η Τασούλα Βερβενιώτη σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε Διδακτορικό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα "Οι Συναγωνίστριες. Τα Αίτια της Συμμετοχής και η Δράση των Γυναικών στις Εαμικές Αντιστασιακές Οργανώσεις 1941-1944". Αργότερα εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ακόμη, διετέλεσε επιμορφώτρια και σχολική σύμβουλος, και έχει εργαστεί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών και στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Εργάστηκε στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου έχει χρηματίσει Θεματική υπεύθυνος Κοινωνικού Γραμματισμού. Έχει συμμετάσχει σε διεπιστημονικές επιτροπές και ομάδες, ενώ διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
(Πηγή: biblionet.gr)

Κυριακή, 13/10, στις 19:30. Όπως πάντα, στο σπίτι της Μεσοποταμίας - Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι πάντα δωρεάν, αλλά μπορείτε αν θέλετε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθώς και στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας, με γραφική ύλη (μαρκαδόρους πίνακα και τετράδια Α4).

Σας περιμένουμε!
   


https://www.facebook.com/events/396866197909192/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου