Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006

Ανοιχτή επιστολή προς Δημοτικό Συμβούλιο


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ και τα ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ;

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 7.30΄ μ.μ. θα κληθείτε να πάρετε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την περιοχή μας. Θα αποφασίσετε για την τύχη της παραλίας του Μοσχάτου, συζητώντας επί της πρότασης «στενής συνεργασίας» που απευθύνει στο Δήμο Μοσχάτου η εμπορική εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. με σχετική επιστολή του προέδρου της κ. Χατζηεμμανουήλ προς τον Δήμαρχο Μοσχάτου.

Αντικείμενο της «στενής συνεργασίας» είναι η υλοποίηση ενός μέρους των όσων προέβλεπε για την περιοχή μας (ζώνη Α1 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου) το ΕΣΟΑΠ (Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχής) του 2002, όπως συμπληρώθηκε με τις ρυθμίσεις του Νόμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (Ν. 3342/2005). 

Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα είναι η κατασκευή του «αθλητικού κέντρου», έτσι ώστε να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, το οικόπεδό της. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο κ. Χατζηεμμανουήλ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα είναι μια εμπορική εταιρεία με αποκλειστικά οικονομικό σκοπό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε μια τετρασέλιδη επιστολή αποφεύγει να χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά τον όρο «παραλία του Μοσχάτου» και μιλάει για μια έκταση που βρίσκεται στα «νοητά διοικητικά όρια» του Δήμου.

Το «οικόπεδο» όμως της εν λόγω εταιρείας είναι η παραλία του Μοσχάτου, τα διοικητικά όρια δεν είναι καθόλου «νοητά», είναι πολύ υπαρκτά, και αυτό που με αμφίβολες νομοθετικές ρυθμίσεις βρέθηκε στην ιδιοκτησία της εταιρείας είναι στην ουσία δημόσια έκταση που λογικό, ηθικό και νόμιμο είναι να τη διαχειρίζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την επίτευξη οικονομικών σκοπών. Έτσι εξηγούνται οι σκόρπιες αναφορές στην εν λόγω επιστολή σε «περιβαλλοντική ανάσα προς όφελος των κατοίκων», σε «υπόδειγμα ανάπτυξης τέτοιων χρήσεων και ριζικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος» και στο «ένα από τα δύο μεγάλα ανοίγματα προς τη θάλασσα της Αθήνας του 21ου αιώνα» (αλήθεια, ποιο είναι το άλλο;). Μόνο που αυτές οι αναφορές δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια», λόγια κενά χωρίς αντίκρισμα.

Ποιο είναι λοιπόν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των κατοίκων του Μοσχάτου αλλά και όλης της Αθήνας-Πειραιά; Για μας, απλούς πολίτες του ποικιλότροπα βεβαρημένου λεκανοπεδίου, τα πράγματα είναι προφανή:

Η έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων στην Αθήνα είναι εφιαλτική. Το πράσινο ανά κάτοικο βρίσκεται στο 2,5% όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκεται στο 8 και 10%. Χρειάζονται λοιπόν αστικές αναπλάσεις όχι για χτίσουν ότι απόμεινε αλλά για να αυξήσουν τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο!

Η παραλία του Μοσχάτου είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος σε όλο το ευρύτερο μέτωπο του Φαληρικού όρμου που εξασφαλίζει πρόσβαση στη θάλασσα. Η οικοδόμηση γηπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων σε έκταση 120 στρεμμάτων με κερκίδες συνολικής δυναμικότητας 3.500 θεατών, σε ύψος 8,5 μέτρων επί της ήδη υπερυψωμένης παραλίας, κάθε άλλο παρά συνεισφέρει στην «περιβαλλοντική ανάσα» και «το άνοιγμα στη θάλασσα», που απασχολούν τον κ. Χατζηεμμανουήλ. (Αλήθεια, τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά γιατί δεν πηγαίνουν να αθληθούν στο Στάδιο Καραϊσκάκη; Τίνος ευθύνη είναι;)   

Η περιοχή του Μοσχάτου επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από το μεγάλο κυκλοφοριακό έργο του Κηφισού. Οι αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τη μεταολυμπιακή χρήση των χώρων προέβλεπαν σημαντικές αναπλάσεις και έργα που ποτέ δε έγιναν: αντιπλημμυρικό κανάλι, (ιδιαίτερα απαραίτητο τώρα που οι γραμμές του τραμ εμποδίζουν τη διαφυγή των υδάτων), «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου με τη μετατόπιση της προς τη θάλασσα, πεζογέφυρα στο ύψος της οδού Αθανασίου Διάκου (στο Μοσχάτο) για άνετη πρόσβαση στη θάλασσα, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση του πράσινου. Αυτά τα έργα πότε θα γίνουν; Μήπως δεν γίνουν ποτέ; Τα Ολυμπιακά Ακίνητα προφανώς δεν νοιάζονται. Εμείς όμως;

● Το μόνο υλοποιήσιμο σενάριο απ’ αυτά που προτείνει η επιστολή του κ. Χατζηεμμανουήλ για την κατασκευή του «αθλητικού κέντρου» είναι προφανέστατα το πρώτο: αυτοχρηματοδότηση με παραχώρηση της έκτασης σε ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος «θα αποζημιωθεί από την εμπορική λειτουργία του κέντρου». Εμείς δεν θα διστάσουμε να πούμε τη γνώμη μας: όλη η ουσία της επιστολής βρίσκεται εδώ. Πρόκειται για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
- Σας καλούμε να μη συνεργήσετε με κανέναν τρόπο στις αρνητικές αυτές εξελίξεις τόσο για την περιοχή μας όσο και για όλο το Λεκανοπέδιο και να μπείτε εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παραλίας του Μοσχάτου.
- Οι (κακοί) νόμοι υπάρχουν για να αλλάζουν. Σας καλούμε να αποφασίσετε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σωτηρία του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας και τη λειτουργία της ως δημόσιου ελεύθερου πάρκου. Οι «ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις» δεν είναι καθόλου «ήπιες». Χρειαζόμαστε πράσινο και όχι επιπλέον τσιμέντο για γήπεδα και παρκινγκ!
- Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μπείτε μπροστά εσείς, εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, στον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερο πράσινο και περισσότερους ελεύθερους χώρους στη διάθεση όλων μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου