Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»; Η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» είναι ένα σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τη διαμεσολάβηση της ανταλλακτικής αξίας του χρήματος. Είναι ένας τρόπος να ζεις αλληλέγγυα και να καλύπτεις τις ανάγκες σου χωρίς χρήματα.

Η Τράπεζα Χρόνου & Αλληλεγγύης στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Αφού καταγραφούν οι ανάγκες και οι προσφερόμενες ειδικότητες, οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν μέσω του δικτύου υπηρεσίες ανεξαρτητοποιημένοι από το χρήμα και τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, δημιουργώντας ένα δίκτυο. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει:
  • Τι μπορεί να προσφέρει και
  • Τι έχει ανάγκη
Η ανταλλαγή αφορά αποκλειστικά σε υπηρεσίες.

Είναι αυτονόητο ότι όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το σύστημα της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης, δεν παύουμε ολοσχερώς να συναλλασσόμαστε με χρήματα στην καθημερινή ζωή. Όμως, έχουμε ήδη ανακαλύψει και αξιοποιούμε έναν παράλληλο δρόμο, που έμμεσα ενισχύει το εισόδημα όλων μας.
  

Εγγραφές

Πώς γίνομαι μέλος;
Για να γίνει κάποιος μέλος της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης της Μεσοποταμίας, πρέπει να είναι ενήλικος/η. Δεκτοί μπορούν να γίνουν επίσης έφηβοι/ες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και έχουν την έγγραφη συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα τους. Για να δεχτούν υπηρεσίες (π.χ. μαθήματα) ανήλικα παιδιά κάτω των 15 ετών, απαιτείται η εγγραφή του γονέα τους στο δίκτυο.
Η εγγραφή κάθε νέου μέλους γίνεται με τη φυσική και μόνο παρουσία του και με επίδειξη της Α.Τ. του. Στη φόρμα εγγραφής που θα συμπληρώσει αναφέρει όνομα, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail (αν έχει), καθώς επίσης ποια ή ποιες υπηρεσίες θα ήθελε να προσφέρει. Κανένα προσωπικό στοιχείο μέλους δεν δημοσιοποιείται, απλώς παραμένει στο αρχείο της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης για τις ανάγκες λειτουργίας και επικοινωνίας του δικτύου.

Πώς ζητάω υπηρεσίες;
Στο blog της Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης της Μεσοποταμίας στην σελίδα υπηρεσίες υπάρχει γενικός κατάλογος με όλα τα είδη των υπηρεσιών που προσφέρουν τα μέλη της τράπεζας, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τομείς (εκπαίδευση, υγεία, νομικά-φοροτεχνικά, κατασκευές-επισκευές-οικιακά, λοιπές υπηρεσίες).
Εάν ενδιαφέρεστε για υπηρεσίες σχετικές με την εκπαίδευση, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο του Αλληλέγγυου Σχολείου (6932-511 992), προκειμένου να πληροφορηθείτε άμεσα για τους εκπαιδευτικούς που είναι διαθέσιμοι. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα μαθήματα (όπως και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την Τράπεζα Χρόνου) την ημέρα και τις ώρες των εγγραφών, δηλαδή κάθε Τρίτη 18.30-21.00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.
Εάν ενδιαφέρεστε για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός των μαθημάτων (υπηρεσίες υγείας, νομικά, φοροτεχνικά κτλ.), υπάρχουν δύο τρόποι:

1.Στέλνετε e-mail στο mesopotamiatx@gmail.com, όπου περιγράφετε την υπηρεσία που ζητάτε. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνετε άμεσα απαντητικό e-mail, το οποίο αναφέρει τα στοιχεία των μελών του δικτύου που έχουν δηλώσει ότι προσφέρουν την αντίστοιχη υπηρεσία και επικοινωνείτε με κάποιο από αυτά.
2.Με τη φυσική σας παρουσία, εφόσον είστε μέλος του δικτύου, κάθε Τρίτη στις 21.00, στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο, όπου ζητάτε την υπηρεσία που σας ενδιαφέρει, λαμβάνετε τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών που έχουν δηλώσει ότι την προσφέρουν και επικοινωνείτε με κάποιο από αυτά.

Πώς ενημερώνω για την συναλλαγή;
Στέλνετε e-mail στο mesopotamiatx@gmail.com ή επικοινωνείτε με το τηλέφωνο της Τράπεζας Χρόνου (6988-329373) και ενημερώνετε για την εκπλήρωση της συναλλαγής.

Υπηρεσίες

Στην Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» προσφέρονται αναλυτικά οι παρακάτω υπηρεσίες:
Λίστα ενεργών υπηρεσιών

Εκτενή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης καθώς και για το Αλληλέγγυο Σχολείο παρέχει ο σύνδεσμος: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου