Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Μεσοποταμία: Επιστολή για την Παραλία του Μοσχάτου


Επιστολή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη απέστειλε η Κίνηση Πολιτών "Μεσοποταμία", σχετικά με την Παραλία του Μοσχάτου και την δημοσιεύουμε αυτούσια:

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»
Πλάτωνος 13. 18344 Μοσχάτο

ΠΡΟΣ : Κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

ΚΟΙΝ.:
1. Κον Γιάννη Σγουρό, Περιφερειάρχη Αττικής
2. Κον Γιάννη Πολύζο, Πρόεδρο του ΟΡΣΑ
3. Κον Ανδρέα Ευθυμίου, Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου

Κυρία Υπουργέ,

Αναφερόμενοι στο με Α.Π. 2157/2/2/2011 έγγραφο του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου σχετικά με την «αξιοποίηση» της ελεύθερης Παραλιακής Ζώνης του Μοσχάτου, μεταξύ των εκβολών των ποταμών Κηφισού και Ιλισού, θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε υπόψη σας τα εξής :

1. Η θέση την οποία διατυπώνει ο κ. Δήμαρχος για την εφαρμογή προτεινόμενου από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. σχεδίου δεν μας βρίσκει σύμφωνους

2. Η θέση της Κίνησής μας είναι διατυπωμένη και αταλάντευτη. Να γίνει Πάρκο η Παραλία του Μοσχάτου. Ψευδεπίγραφες διατυπώσεις όπως «Οικολογικό Πάρκο» με πραγματικό περιεχόμενο «Επιχειρηματικό Πάρκο», πιστεύουμε ότι θα βρουν αντίθετη την πλειοψηφία των δημοτών. Η θέση μας είναι σαφής και καθαρή. Η όποια ελάχιστη επιχειρηματική δραστηριότητα να εξυπηρετεί το πράσινο και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της Παραλίας μας. Να μην υποτάσσεται αντίθετα περιορισμένο και προσχηματικό το πράσινο στους σκοπούς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο σχεδιασμός πρέπει να εκκινήσει αξιωματικά με την διάθεσή του χώρου στο σύνολό του στους δημότες και στο πράσινο και μετά να εξεταστεί η αναγκαιότητα ελαχίστων εγκαταστάσεων μικρών αναψυκτηρίων αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στο σχεδιασμό που σας προτείνουμε δεν χωράνε parking, ούτε γήπεδα 5Χ5, ούτε water sports εγκαταστάσεις και μεγάλα εστιατόρια, που εμπεριέχονται στο σχέδιο, που αποδέχεται και σας προτείνει η δημοτική αρχή.

3. Τι προτείνουμε: Ο όγκος των κτιρίων που έχει κτιστεί στις ακτές του Φαληρικού Όρμου είναι πολύς και η όποια ανάπλαση του χώρου επιβάλλεται να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν καινούργια κτίρια, με δεδομένο μάλιστα την κατασκευή της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης στον χώρο του πρώην ιπποδρόμου. Στον μοναδικό σε όλο τον Φαληρικό Όρμο αδόμητο χώρο των 250 στρεμμάτων μπροστά στο Μοσχάτο να γίνει αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που έχουν ως βασικό στοιχείο το νερό, ανοιχτή θάλασσα στο Φαληρικό Όρμο, υφάλμυρα οικοσυστήματα στις εκβολές του Κηφισού και Ιλισού. (γνωμάτευση Προέδρου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κ. Μ. Δεκλερή) Στην περιοχή έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 142 είδη πουλιών, από τα οποία 13 αναπαράγονται εκεί και 61 είναι απειλούμενα.

4. Ολοκλήρωση των έργων υποδομής του ΕΣΟΑΠ 2002, για να αποκτήσουν οι πολίτες πρόσβαση στην παραλία και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλημμύρας.

5. Θεωρούμε αναγκαία την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας και την απονομή της διαχείρισής της αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος υπογραμμίζουμε, ότι στο Φαληρικό Όρμο του μπετόν και της ασφάλτου, δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο περιθώριο απώλειας ελεύθερου χώρου. Είναι ζήτημα επιβίωσης και πολιτισμού.

Η συνέλευση 6/2/2011 της κίνησης πολιτών «Μεσοποταμία»
Συνημμένα: Γνωμάτευση Προέδρου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κ. Μ. Δεκλερή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου