Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στις 08.00 μμ προβολή του ντοκιμαντέρ ''ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ''.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ της μεσοποταμίας.

 Η κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας προβάλλει το   Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012  στις 08.00 μμ στο σπίτι της Μεσοποταμίας το ντοκιμαντέρ, για την αρχιοκαπηλία του Ανδρέα Αποστολίδη. 

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ περισσότερα...


Στην προβολή θα παραβρίσκεται ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αυτό το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 8.00΄ μ.μ., θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ των Αντρέα Αποστολίδη και Νικόλαου Ζηργάνου "ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ" (60΄, 2005).
Ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ με θέμα το παράνομο εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων από τον 19o αιώνα έως σήμερα, με έμφαση στις δυο τελευταίες δεκαετίες. Η ταινία αυτή είναι αποτέλεσμα 5 χρόνων έρευνας των  Ανδρέα Αποστολίδη και Νικόλα Ζηργάνου. Γυρίστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην Αγγλία τη Νέα Υόρκη και την Ιταλία και με σκηνές στη Γενεύη, το Ισραήλ και τη Γερμανία. Μέσα από συνεντεύξεις και οπτικό υλικό  αποκαλύπτεται το παράνομο διεθνές εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων που γίνεται ανάμεσα σε αρχαιοπώλες, συλλέκτες, δημοπρασίες και μουσεία.
Διακρίσεις
Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών ΑΓΩΝ 2006
Βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες (Καλύτερη ταινία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Αφήγηση, Ειδική Μνεία)
στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βίντεο του Archaeology Channel, στο  Όρεγκον, ΗΠΑ, Μάιος 2007.
Υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στην κατηγορία Current Affairs στα ευρωπαϊκά
τηλεοπτικά βραβεία Prix Europa, Βερολίνο, Νοέμβριος 2007. 

Στην προβολή θα παρίσταται ο Αντρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, μελέτες και δοκίμια, έχει μεταφράσει δεκάδες έργα εκλεκτής αστυνομικής λογοτεχνίας στις εκδόσεις Άγρα, Μεταίχμιο, Πατάκη, Αλεξάνδρεια κ.ά. και έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και πολλά ντοκιμαντέρ. Είναι μεταξύ άλλων σκηνοθέτης (μαζί με τον Γιούρι Αβέρωφ) του πολύ ωραίου ντοκιμαντέρ "Δύο φορές ξένος" που προβάλλεται αυτό το διάστημα (μέχρι 25 Νοεμβρίου) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη και Βασ. Σοφίας) στα πλαίσια της ομώνυμης εξαιρετικής έκθεσης.

Θα συζητήσει για όλα αυτά μαζί μας, μετά την προβολή, με ένα ποτήρι κρασί και ψωμοτύρι.

(Για το βιβλίο του Αντρέα Αποστολίδη "Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων" [Άγρα, 2006] ο τεχνοκριτικός και καθηγητής Μάνος Στεφανίδης έγραψε:
«Αν ήμουν Ακαδημία Αθηνών, θα έδινα στον Ανδρέα Αποστολίδη την υψηλότερη διάκριση επιστήμης, αλλά και τέχνης, για την έρευνά του. Αν επίσης ήμουν ΥΠ.ΠΟ., θα μοίραζα το βιβλίο αυτό σε όλους μου τους υπαλλήλους, επιστήμονες και διοικητικούς, εν είδει Ευαγγελίου. Συγχρόνως θα έπαιρνα το συγγραφέα αυτόν ως σύμβουλό μου, και τον Κόλιν Ρένφριου, διάσημο αρχαιολόγο του Κέμπριτζ και βαθύ γνώστη της διεθνούς αλητείας περί την αρχαιολογία, ένα κατεπείγον... τηλέφωνο. Αν τέλος ήμουν αρχαιολογική εταιρεία, σχολή, υπηρεσία κ.λπ., θα αναγόρευα τον κ. Αποστολίδη σε διδάκτορα, επίτιμο μέλος, πολιούχο άγιο, μέγα ευεργέτη ή κάτι σχετικό τέλος πάντων (για να κατευνάσω τις τύψεις μου)». Μάνος Στεφανίδης, Ελευθεροτυπία, 23 Ιουνίου 2007).





ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΏΝ
Φίλοι και φίλες,
στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Μεσοποταμίας έχουν προγραμματιστεί 5 προβολές μέχρι τα Χριστούγεννα, κάθε δεύτερο Σάββατο, στις 8.00΄ το βράδυ, στο Σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, στο Μοσχάτο (κοντά στην παραλία).
Στις προβολές θα παρίστανται πάντοτε οι δημιουργοί τους και θα συζητούν μαζί μας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι ημερομηνίες των προβολών είναι οι εξής:
Σάββατο 20 Οκτωβρίου - Σάββατο 3 Νοεμβρίου - Σάββατο 17 Νοεμβρίου - Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

Ταινίες που προβλήθηκαν από Οκτώβριο  2012  έως σήμερα










Οι ταινίες που προβλήθηκαν στο Σινέ Κήπος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου