Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Σάββατο 29 Μαρτίου, ώρα 7.45΄ μμ.,«Η ΑΛΛΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ» του Ηρακλή ΜήλλαΕθνικές επέτειοι, παρελάσεις, πανηγυρικοί λόγοι, σημαίες, λάβαρα, σχολικές γιορτές, θεατρικά δρώμενα, εικόνες ηρώων, επίσημοι εορτασμοί της νίκης επί των βάρβαρων εχθρών…, κτλ. κτλ.

Λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου η Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ηρακλή Μήλλα και της Nefin Dinc «Η ΑΛΛΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ» (2011, 45΄), σε σενάριο του Ηρακλή Μήλλα και μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων. (Η ταινία κέρδισε το βραβείο κοινού στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα και Τουρκία: πώς στήνεται το δίχτυ των στερεοτύπων που εμποδίζουν τις αμοιβαίες σχέσεις τους;
Γιατί τσακώνονται οι γείτονες;
Γιατί οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του κόσμου βιώνουν αμοιβαίο μίσος και καχυποψία;
Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης; Της εκκλησίας;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε με τον Ηρακλή Μήλλα, κοινωνικό επιστήμονα, που έζησε τη μισή ζωή του (γέννηση – σχολείο – στρατός – εργασία) στην Τουρκία και την άλλη μισή ως τώρα στην Ελλάδα (εργασία στο Πανεπιστήμιο, …), που γνωρίζει καλά τους δύο κόσμους και έχει μια συνολικότερη θέαση της κατάστασης.

Το ντοκιμαντέρ παρότι αναφέρεται σε Ελλάδα και Τουρκία αγγίζει ζητήματα που αφορούν κάθε χώρα που ήρθε σε σύγκρουση με τη γείτονά της.

Είσοδος ελεύθερη, όπως πάντα, με ψωμοτύρι και κρασί.
Σάββατο 29 Μαρτίου, ώρα 7.45΄ μμ.,
στο Σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, στο Μοσχάτο.

Bραβείο Κοινού στην «Άλλη Κωμόπολη» στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου