Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

TETAΡΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 21.00 Προβολή της ταινίας "Ιδιωτική Ζώνη" του Ροντρίγκο Πλα.

Βραβείο FIPRESCI φεστιβάλ του Τορόντο 2007

Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Πρώτης Ταινίας φεστιβάλ Βενετίας 2007

Η Ζώνη είναι από μόνης της ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας. Με ενδιαφέρει να εξερευνήσω τι γίνεται μέσα σε αυτές τις κλειστές κοινωνίες, οι οποίες παρακεινούμενες από τον φόβο, δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες, αψηφώντας τους νόμους της χώρας στην οποία ζούνε. Ο εκφυλισμός της έννοιας του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και η καταπάτηση της ελεύθερης συνύπαρξης οδηγούν σε μια κλειστή κοινωνία, πρωτόγoνη και απάνθρωπη, όπου το "διαφορετικό, το ξένο, ο εισβολέας" γίνεται ο εχθρός που πρέπει να καταστραφεί. Πρόθεσή μου ήταν να δείξω τη Ζώνη σαν μια οντότητα, που μέσα στην εσωστρέφειά της και την αδυναμία της να αναγνωρίσει τις ίδιες της της αδυναμίες και αντιφάσεις, φυτεύει τους σπόρους της ίδιας της της αυτοκαταστροφής.

Σκηνοθεσία
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γεννημένος στην Ουρουγουάη με σπουδές στον κινηματογράφο, ο Ροντρίγκο Πλα έχει ήδη διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στην σύντομη καριέρα του ως σκηνοθέτης. Με την πρώτη του μικρού μήκους ταινία "Nova m?a" σάρωσε το φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα. Με τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία "El Ojo en la Nuca", κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας το 2001. Το "Ιδιωτική Ζώνη" είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, έχει κερδίσει το βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Τορόντο το 2007, το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης πρώτης ταινίας στο φεστιβάλ Βενετίας 2007 και το βραβείο καλύτερου σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας πέρσι το φθινόπωρο.

Φωτογραφία του Karolos Kulturas.Πρωταγωνιστές
Γεννημένη πριν τριανταοκτώ χρόνια στη Μαδρίτη, η Μαριμπέλ Βερντού είναι μια από τις πιο διάσημες πρωταγωνίστριες του ισπανόφωνου κινηματογράφου. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους ανερχόμενους Λατινοαμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ενώ έχει συμπρωταγωνιστήσει δίπλα σε πολλούς διάσημους ισπανούς ηθοποιούς όπως η Πηνελόπη Κρουζ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Βικτώρια Αμπρίλ. Έχει προταθεί εφτά φορές για Γκόγια. Επιλεκτική φιλμογραφία: "Amantes" (1991), "Belle Epoque" (1992), "Huevos de Oro" (1993), "Goya" (1999), "Torreros" (2000), "Y tu Mam' Tambien" (2001), "El Laberinto del fauno" (2006).
O Nτανιέλ Χιμένεθ Κάτσο γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1961 και έχει μια λαμπρή καριέρα στο ισπανόφωνο κινηματογράφο, ενώ έχει κερδίσει πολλές φορές τα βραβεία Αριέλ του Μεξικού. Με την Μαριμπέλ Βερντού έχουν ξανασυνεργαστεί στο "Y tu mama tambien". Επιλεκτική φιλμογραφία: "Cronos" (1993), "Le Prince du Pacifique" (2000), "Y tu Mam' Tambien" (2001), "La Mauvaise Educacin" (2004).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου