Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Παρασκευή 17/9 στις 20:00 στον καλοκαιρινό κινηματογράφο η ταινία "Το Κύμα" - Die Welle


Το Κύμα - Die Welle - The Wave


Του Λουκά Τσουκνίδα... από εδώ


Το 1967, σ' ένα χολείο της Καλιφόρνια, ο καθηγητής της Ιστορίας Ρον Τζόουνς αντιμετώπισε την απορία των μαθητών του όσον αφορά το πώς ο γερμανικός λαός ακολούθησε τόσο εύκολα και μαζικά το κύμα του Ναζισμού, φτάνοντας στα άκρα που όλοι γνωρίζουμε. Μην έχοντας κάποια αρκετά πειστική απάντηση αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα μιας εβδομάδας, να φέρει τους μαθητές του στη θέση των γερμανών στην αναλογία που αυτό ήταν εφικτό σ' ένα μικρό προαστειακό σχολείο των ΗΠΑ. Αυτό που θ' ανακάλυπτε για 'κείνους και τον εαυτό του όμως, ξεπερνούσε κατά πολύ, όχι απλώς τις φιλοδοξίες του, αλλά τους μεγαλύτερους φόβους του. 
The Wave: Σπέρνοντας ανέμους, θερίζεις... κύματα

Η εμπειρία του Τζόουνς με το «Τρίτο Κύμα» (τ' όνομα της φανταστικής οργάνωσης που έστησε για τα παιδιά), κοινό μυστικό ανάμεσα σ' αυτόν και τους νεαρούς συμμετέχοντες, έγινε αφορμή για ένα άρθρο του ιδίου κάποια χρόνια μετά, ένα τηλε-θεατρικό έργο κι ένα βιβλίο μυθοπλασίας του Τοντ Στράσερ. Τίποτε άλλο δεν ήταν γνωστό μέχρι πρόσφατα και την κυκλοφορία της ταινίας του Ντένις Γκάνσελ«The Wave». Ο Γκάνσελ μαζί με τον Πέτερ Τόρβαρτ βασίστηκαν σε ό,τι έχει γραφτεί για το γεγονός καθώς και στην εκτενή αληλλογραφία τους με τον ίδιο τον Ρον Τζόουνς, που αντιμετώπισε την ταινία με ενθουσιασμό. Η τοποθέτηση της εμπειρίας του άλλωστε στη σημερινή Γερμανία παρουσιάζει από μόνη της εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

Ο καθηγητής του φιλμ είναι ο Ράινερ Βένγκερ (Γιούργκεν Φόγκελ), ένας νεαρός, φιλελεύθερος δάσκαλος, δημοφιλής, με πανκ-ροκ αναφορές και ιδιαίτερα χαλαρές σχέσεις με τους μαθητές του, που τον αποκαλούν Ράινερ. Ένα πρωί, ενώ είναι ενθουσιασμένος που για το μάθημα της εβδομάδας θα διδάξει στα παιδιά την Αναρχία, μαθαίνει απ' τον προϊστάμενο πως τα πράγματα άλλαξαν και του έχει ανατεθεί η Απολυταρχία. Με μισή καρδιά μπαίνει στην τάξη, για να διαπιστώσει ότι τα παιδιά δε δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σ' ένα θέμα που ιστορικά, καίει τον τόπο τους, ενώ επιδεικνύουν και την υπεροψία να θεωρούν ότι αυτοί δε θα έπεφταν ποτέ θύματα της ναζιστικής προπαγάνδας, όπως οι πρόγονοί τους. 

Τότε του γεννάται η ιδέα ν' αλλάξει το τροπάριο και για μια εβδομάδα να γίνει ο ηγέτης τους κι αυτοί οι πιστοί ακόλουθοί του σ' ένα κίνημα, «Το Κύμα», που θα τους ενώσει σε μια γροθιά.Προς μεγάλη του έκπληξη, σχεδόν όλοι παίζουν το ρόλο τους και σιγά σιγά ψήνονται με την ιδέα του «Κύματος» δημιουργώντας μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Ο Χερ Βένγκερ θα προσπαθήσει να λήξει άμεσα το θέμα στο τέλος της εφιαλτικής εβδομάδας, όμως οι εξελίξεις έχουν φύγει απ' τον αυστηρό του «έλεγχο»...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου