Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σαββάτο 25/08 - 20:30 προβολή της ταινίας <<Το δέντρο που πληγώναμε>>
Στον κήπο της Μεσοποταμίας είσοδος ελεύθερη.

...ενά μικρο αφιέρωμα στην Χίο σαν ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της από το Μοσχάτο...

Το δέντρο που πληγώναμε (1986)

Αγγλικός Τίτλος: The Tree We Hurt

Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 75'
Γλώσσα: Ελληνικά
Χώρα: Ελλάδα
Εταιρεία Διανομής: New Star







Υπόθεση:

Χίος, γύρω στο 1960, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φιλία μεταξύ δυο αγοριών χαλάει, χωρίς να το θέλουν, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού. Ξανασυναντιούνται στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν.
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Cast:
 
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, ενός σκηνοθέτη που έχει αφήσει το στίγμα του στο ντόπιο σινεμά παρά το μικρό -σε έκταση- έργο του. Στη Χίο του 1960. Δύο μικρά αγόρια και πολύ καλοί φίλοι έρχονται σε σύγκρουση λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές με αφορμή ένα άτυχο συμβάν. Αργότερα στα μέσα του καλοκαιριού ξαναβρίσκονται. Το υπέροχο καλοκαίρι που θα περάσουν διακόπτεται σύντομα από την έλευση του φθινοπώρου. 
«Στο Δέντρο που πληγώναμε η σχέση των παιδιών είναι άξονας ανάπτυξης προβληματικής πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν ήθελα να κάνω σινεμά πάνω στην παιδική ηλικία όπως ο Τρυφώ», μου λέει ο Αβδελιώδης στη συνέντευξη που μου παραχώρησε για την εφημερίδα Απογευματινή, τον Ιούνιο του 2009, λόγω και της επανακυκλοφορίας της ταινίας στις αίθουσες.
Βαθιά μελετημένο το κλίμα της εποχής από τον Αβδελιώδη, που σε εισάγει στο σύμπαν της ανεμελιάς της παιδικότητας, τότε που όλα επιτρέπονταν, τα πάντα ήταν θεμιτά, και αγνά φυσικά. Όταν όμως μπαίνει κάπως άτσαλα το κακό, τότε χαλάει η μαγιά, η πονηράδα είναι στο κόλπο, η αθωότητα παύει, το καλοκαίρι διαλύεται, το παιχνίδι σταματά. Το φθινόπωρο, όμως, είναι ο χειρότερος «εχθρός» των παιδιών.
Η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε την ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας στη Μπερλινάλε, τον Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και τον Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί, ενώ συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής στου Φεστιβάλ των Καννών.

Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου