Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Renzo Piano - πρόταση για το Φάληρο.






















Ενα πάρκο - ανάσα για την Αττική

Σε ένα χρόνο θα ξεκινήσει η δημοπράτηση για τους χώρους αναψυχής, άθλησης και κολύμβησης. Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί και θα υπογειοποιηθεί. Θα δημιουργηθούν δύο κανάλια 120 και 150 μέτρων, για να φέρουν θαλασσινό νερό σε μια μεγάλη πισίνα

Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου παρουσιάστηκε το master plan της μεγάλης παρέμβασης, το οποίο μελετήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και ελληνικά μελετητικά γραφεία με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το master plan αναμένεται να εγκριθεί στις 20 του προσεχούς Μαΐου. Θα ακολουθήσουν η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκριση του προεδρικού διατάγματος σχεδιασμού, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες.

Το συνολικό κόστος του έργου θα προκύψει με την ολοκλήρωση των μελετών. Εκτιμάται πως μπορεί να καλυφθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα Αττικής (ΠΕΠ), από το Πράσινο Ταμείο και άλλα προγράμματα.

Σύμφωνα με την προμελέτη, η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υπογειοποιείται και μεγάλο τμήμα της καλύπτεται από το πάρκο.
Προβλέπεται η «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων.

Οι δρόμοι εκτείνονται προς τη θάλασσα και καταλήγουν σε προκυμαίες (θυμίζοντας εικόνες του Φαλήρου από το παρελθόν). Δημιουργούνται δύο κανάλια 120 και 150 μέτρων αντιστοίχως, που φέρνουν το θαλασσινό νερό προς το εσωτερικό, σε μία τεράστια προστατευόμενη πισίνα.
Στο πρόγραμμα ανάπλασης εντάσσονται όλα τα απαραίτητα υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα και οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Η δόμηση δεν θα ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται πως στον γειτονικό χώρο των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου προβλέπεται να κατασκευαστούν με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα δομηθούν μόνο 32 στρέμματα και τα υπόλοιπα θα συμπληρώσουν την έκταση του πάρκου, που πλέον θα φθάνει τα 1.000 στρέμματα.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - Πηγή έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου