Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ:

    Η Μεσοποταμία, έχοντας ως αρχή την ανοικτή πολιτική δράση, στέκεται ενάντια σε κάθε κοινωνική και πολιτική βίαιη συμπεριφορά από όπου και αν αυτή προέρχεται.

    Εκτός από την λογική συμπαράσταση στα θύματα της κοινωνικής βίας (όπως αυτή  εκδηλώθηκε στην δολοφονία συμπολίτη μας στο κέντρο της Αθήνας) καταδικάζουμε:

    α) Την αστυνομική βία όπως αυτή εκδηλώθηκε  στην πορεία της Τετάρτης και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρούς  τραυματισμούς πολιτών,

    β) Την φασιστική - ρατσιστική βία  ακροδεξιών κατά μεταναστών που οδήγησε σε νύχτες κρυστάλλων  στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε στην δολοφονία  ενός εικοσάχρονου μετανάστη και  στον τραυματισμό άλλων 50.

    γ) Την βία των κουκουλοφόρων κάθε απόχρωσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε στα γεγονότα της λαϊκής αγοράς Εξαρχείων το Σάββατο.

    Η γραμματεία της Μεσοποταμίας


    Για το δεύτερο γεγονός παραθέτουμε το κείμενο του Δικτύου Κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, το  πνεύμα του οποίου συμφωνούμε απολύτως.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ 13/05/2011

    1 νεκρός, πάνω από 50 τραυματίες
    Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ρατσιστικού πογκρόμ που ακολούθησε τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου. Η θλίψη και η αγανάκτηση για το χαμό του συνανθρώπου μας, δεν δικαιολογεί την καπήλευση του γεγονότος και τη χρήση του ως αφορμή για περισσότερη βία, τραυματισμούς και θανάτους στην πόλη.
    Ομάδες ακροδεξιών, εκμεταλλεύτηκαν τη συγκέντρωση πένθους στη συμβολή των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου, και την χρησιμοποιούν, εδώ και δύο μέρες, ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Βασιζόμενοι σε μια ανεπιβεβαίωτη φημολογία πως οι δράστες του εγκλήματος ήταν "μελαμψοί", ξεκίνησαν ξυλοδαρμούς εναντίον οποιουδήποτε είχε την "ατυχία" να γεννηθεί με "μελαμψό" χρώμα δέρματος. Οι επιθέσεις ήταν αλλεπάλληλες και επίμονες, καθώς δεν δίσταζαν να κυνηγήσουν ανθρώπους μέσα σε πολυκατοικίες, και να προκαλέσουν καταστροφές σε καταστήματα μεταναστών. Μάλιστα, έκαναν έφοδο στο ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων τραυματίζοντας δεκάδες μετανάστες με μαχαίρια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εμπόδισαν την επιδρομή.
    Μέχρι χτες το βράδυ πάνω από 20 μετανάστες οδηγήθηκαν βαριά τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών φαίνεται να ξεπερνά τους 50. Δυστυχώς, οι ενέργειες αυτές δεν άργησαν να καταλήξουν σε έναν ακόμα φόνο. Ένας νεαρός άνθρωπος από το Μπαγκλαντές μαχαιρώθηκε τέσσερις φορές από ακροδεξιούς.
    Η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την ξέφρενη τροπή των πραγμάτων, τόσο λόγω της μη αποτροπής των επιθέσεων σε αυτή την συγκυρία, όσο και για την συστηματική της εθελοτυφλία μπροστά στην άνοδο της επιρροής της ακροδεξιάς σε γειτονίες και στα σώματα ασφαλείας.
    Παράλληλα, ευθύνες φέρουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς η διαχρονική παρουσίασή μεταναστών ως κύριων υπεύθυνων για την εγκληματικότητα, την ανομία και την υποβάθμιση στο κέντρο της Αθήνας, καλλιεργεί την ξενοφοβία και “οπλίζει” το χέρι των ακροδεξιών. Στο συγκεκριμένο γεγονός, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποβάθμισαν τη σημασία του ρατσιστικού χαρακτήρα των επιθέσεων, επιλέγοντας, στην καλύτερη περίπτωση, να παρουσιάσουν με ρηχότητα τα γεγονότα, ως “έκρυθμη κατάσταση” και “επεισόδια”, ενώ σε ορισμένα Μέσα η δράση των ακροδεξιών παρουσιάστηκε ως “δικαιολογημένη αντίδραση”.
    Η συστηματική παρουσίαση, με αυτόν τον τρόπο, δράσεων ξεκάθαρα φασιστικών, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και χρόνια στον Άγιο Παντελεήμονα, λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αποδοχής τους από την κοινωνία ως ένα καθημερινό, φυσικό φαινόμενο, και δίνει το πολιτικό, ηθικό και εμπράγματο περιθώριο στους δράστες, όχι μόνο να συνεχίσουν ανενόχλητα τις αγριότητες, αλλά και αλλά και να προσελκύσουν νέα μέλη στις ομάδες τους.
    Είναι καταφανές πως οι ακροδεξιοί που έπραξαν τις επιθέσεις, ουδεμία έγνοια είχαν για τον θάνατο του Μ. Καντάρη. Ήταν για αυτούς μια βολική αφορμή, για να πραγματώσουν το μίσος τους. Δεν πρέπει να μείνουμε παρατηρητές μπροστά στην κορύφωση του ρατσιστικού μίσους και των βίαιων βλαστών του. Οφείλουμε να οργανώσουμε την αντίσταση και τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική βία που υποβαθμίζει και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου