Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης στο Μοσχάτο (Από το TVXS)


Η ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος είναι ο σκοπός της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης στο Μοσχάτο, που ιδρύθηκε από την Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδρυτές της, η Τράπεζα στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής υπηρεσιών και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων 

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου: Είναι μια μορφή συναλλαγής κι ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τόκο και κέρδος, που βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα.

Η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των ανθρώπων του Μοσχάτου, οι οποίοι αφού καταγράψουν τις ανάγκες και τις ειδικότητες του καθενός που συμμετέχει, ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες ανεξαρτητοποιημένοι από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, φτιάχνοντας έτσι ένα τοπικό δίκτυο. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά υπηρεσίες ή γνώσεις.

Για παράδειγμα, από την Τράπεζα προσφέρονται ήδη οι υπηρεσίες : Μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών για παιδιά, Φιλολογικά μαθήματα, Βοήθεια για ηλικιωμένους, Βοήθεια σε ξυλοκατασκευές, Μερεμέτια, Εκπαίδευση και βοήθεια σε υπολογιστές, Εκπαίδευση σε μοντελισμό, Παρασκευή κέϊκ και πολλά άλλα.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων, που στηρίζεται στην δική του μονάδα συναλλαγής: το χρόνο. Ελάχιστη μονάδα χρόνου ορίζεται η μια ώρα και οι ανταλλασσόμενες  υπηρεσίες εξισώνονται ( δηλ. κάθε υπηρεσία είναι σημαντική εφόσον καλύπτει κάποια ανάγκη).

Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν πως λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου:
  • Μια ώρα διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα baby sitting

  • Μια ώρα καθαριότητας του σπιτιού εξισώνεται και ανταλλάσσεται με μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα της Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου δεν αφήνουν το κρατικό νόμισμα και τις δουλειές τους, αλλά έχουν ένα παράλληλο δρόμο, που βοηθάει το εισόδημα τους και στην πράξη είναι σαν να γίνεται μεγαλύτερο.
 Περισσότερες πληροφορίες στο www.mesopotamia.gr

Πρωτότυπο Άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου