Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας - ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ του Μάρκου Γκαστίν - αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8.00΄ μ.μ.


Φίλες και φίλοι,

στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Μεσοποταμίας θα προβάλουμε αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8.00΄ το βράδυ, στο Σπίτι της Μεσοποταμίας, (Πλάτωνος 13, στο Μοσχάτο) το βραβευμένο ντοκιμαντέρ (1ο βραβείο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004, Kαλύτερη ελληνική ταινία Ecocinema 2004)

"ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ" (2004, 87΄) του Μάρκου Γκαστίν.

Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Μάρκος Γκαστίν γεννήθηκε στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Έπειτα από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Στη δουλειά του αποτυπώνεται το ενδιαφέρον του για τις πόλεις και τους ανθρώπους.

“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γαλλία, κάποια στιγμή όμως αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα -όπου έχω ρίζες έτσι κι αλλιώς- για να μείνω τρεις μήνες. Τελικώς έχω μείνει 33 χρόνια!”

Ο Μάρκος Γκαστίν είναι, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ΘΕΜΙΣ, παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς "ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ (10 επεισόδια) με θέμα τις ιστορίες ξένων μεταναστών στην Ελλάδα και Ελλήνων μεταναστών στα ξένα, παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ "DOCVILLE" που παίχτηκαν φέτος στην ΝΕΤ (και που δυο ταινίες, των Σταύρου Ψιλλάκη και Κατερίνας Πατρώνη, παίξαμε και στη Μεσοποταμία) και σκηνοθέτης του πολύ πρόσφατου ντοκιμαντέρ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ" ( ένα ασυνήθιστο ηθογράφημα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής: 4 σκηνοθέτες-οπερατέρ υπό την καθοδήγηση του Μάρκου Γκαστίν παρακολουθούν βήμα - βήμα την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (της 9ης Μαΐου) με το σύστημα του σταυρού (Γιάννης Ραγκούσης- Πασόκ, Νίκος Κωστόπουλος - Νέα Δημοκρατία, Ρένα Δούρου -Σύριζα, Ηλίας Παναγιώταρος - Χρυσή Αυγή).

Ο Μάρκος Γκαστίν θα παρίσταται στην προβολή και θα συζητήσει μαζί μας μ' ένα ποτήρι κρασί και λίγο ψωμοτύρι.
Είσοδος ελεύθερη, όπως πάντα.
ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ

«Όταν έχεις δύο κουλτούρες, δεν είσαι ποτέ καλά εκεί που είσαι».
Αυτή η σοφία συγκεντρώνει όλο τον καημό των ανθρώπων χωρίς πατρίδα, των ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι από τις ίδιες τις συνθήκες της ζωής να μοιράζουν τις ρίζες τους σε δύο πατρίδες, να μοιράζουν τον καημό τους σε δύο χώρες και να μην αισθάνονται ότι ανήκουν πραγματικά σε κάποια από τις δύο.

"Μια πόλη είναι ένα σύνολο από ζωές. Μια ζωή, μια συλλογή ιστοριών. Άρα μια πόλη είναι ιστορίες, πολλές ιστορίες. Έτσι κάναμε το πορτραίτο της Μασσαλίας και της ελληνικής της παροικίας αφηγούμενοι ιστορίες. Ιστορίες ζωής. Ιστορίες εμβληματικές, περί ταυτότητας και αναζήτησης ταυτότητας. Ιστορίες “ακραίες”, επειδή οι πρωταγωνιστές τους πήγανε μέχρι την άκρη της αναζήτησης αυτής. Ιστορίες γι’ αυτό παραδειγματικές. Ιστορίες πολύ προσωπικές, άρα και οικουμενικές.


Αργετού/Henriette, Σταύρος/Gustave, Nicolas, Αμφιλόχιος/Frederic… Δύο ονόματα, δύο ταυτότητες. Γάλλοι με ελληνική καταγωγή που ζουν στη Μασσαλία, όπου οι γονείς ή οι πρόγονοί τους αποβιβάστηκαν μια μέρα, σαν τους Φωκαείς που ίδρυσαν την πόλη πριν από 2600 χρόνια. Οι πρώτοι, πλούσιοι έμποροι, έφτασαν από τη Χίο ή την Κωνσταντινούπολη, τον 19ο αιώνα. Οι τελευταίοι, από τη Μικρά Ασία ή τα Δωδεκάνησα, στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις τσέπες αδειανές. Άνθρωποι με διττή ταυτότητα, που γεννά μέσα τους ερωτηματικά. Καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Κάποιοι τολμούν να πάρουν ακόμα και το δρόμο της «επιστροφής»... Όλοι όμως έχουν μιαν ακλόνητη βεβαιότητα: τη δική τους ιστορία, αυτό το οικογενειακό έπος που τους συμφιλιώνει με τον εαυτό τους, με τις ρίζες τους. Η Γετού, η ηρωίδα μας, μας βοηθάει να συγκεντρώσουμε αυτές τις ιστορίες, οδηγώντας μας από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Η δική της ιστορία σηματοδοτεί όλες τις άλλες. Γιατί είναι η ίδια, όπως η Μασσαλία για την Ελλάδα, μια κόρη μακρινή… "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου