Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η Μεσοποταμία για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας


Η Μεσοποταμία για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
19/03/2015 

Στις 15 Μαρτίου 2015 έγινε στο ΤΕΕ με πρόσκληση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας ανοικτή διαβούλευση με θέμα «Τις κατευθύνσεις ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας». Κύριοι ομιλητές ήταν η Μαρία Καραμανώφ, η Ελένη Πορτάλιου και ο Πάνος Τότσικας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και παρενέβησαν πολλοί Κοινωνικοί, Επιστημονικοί Φορείς, Κινήματα και Δίκτυα Πολιτών μεταξύ αυτών και η κίνηση πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία». Από τη συνάντηση προέκυψε σαφώς η ανάγκη κατάργησης του ισχύοντος ΡΣΑ Αθήνας Αττικής (Νόμος 4277/2014), καθώς μετά από τρία και πλέον έτη διαβουλεύσεων (2011-2014) με δύο διοικήσεις του ΟΡΣΑ (Γιάννης Πολύζος, Βιβή Μπάτσου) το ΡΣΑ, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάργηση του ΟΡΣΑ, ψηφίστηκε από τη Βουλή και ισχύει, διατηρεί μεν, ως προμετωπίδα τους στόχους των προηγούμενων σχεδίων, όμως κατά το περιεχόμενό του αποκλίνει ουσιαστικά των στόχων αυτών. Ο σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ηλίας Γιαννίρης αναφέρθηκε στις αντιστάσεις των υπηρεσιακών δομών για την εφαρμογή μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής και πρότεινε την δημιουργία Μητροπολιτικής Διοίκησης αντί του ΟΡΣΑ για την εφαρμογή του Νέου ΡΣΑ.

Ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Μοσχάτου, αναφέρθηκε όχι μόνο σε τοπικά, αλλά και σε ευρύτερα χωρικά και θεματικά ζητήματα, παραθέτοντας προηγουμένως τη φράση του Μιχάλη Δεκλερή : «Η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους. Οι προνομιούχοι θα μπορούν πάντα να οικειοποιούνται τα υπολείμματα του Περιβάλλοντος». 
Συγκεκριμένα :
1. Παρουσίασε συνοπτικά τις πολύπλευρες δράσεις και παρεμβάσεις της κίνησης πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία».

2. Επιβεβαίωσε την αμετακίνητη θέση «Να γίνει Πάρκο η Παραλία του Μοσχάτου».

3. Την ανάγκη απαλλοτρίωσης του χώρου 42 στρεμμάτων της ΧΡΩΠΕΙ και τη δημιουργία του μεγαλύτερου Πάρκου Πρασίνου στον ευρύτερο Πειραιά.

4. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις χρήσεις για τη Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας, όπως προβλέπονται στο ισχύον ΡΣΑ, επισημαίνοντας ότι δίνει την εντύπωση και φωτογραφικών διατάξεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται : «Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά, με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση των χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στη χωροθέτηση χρήσεων συμπληρωματικών στη Λιμενική Ζώνη.» Τονίστηκε ότι τέτοιες χρήσεις βρίσκουν αντίθετους του πολίτες της περιοχής και την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

5. Για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, αναφέρθηκε, ότι αυτή δεν έχει χωροθετηθεί, δεν υπάρχει πρακτικά φορέας διαχείρισής της, προϋποθέσεις για την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος αναζωογόνησής της.

6. Η χωροταξική οργάνωση των χρήσεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και Συνταγματική Επιταγή, με ανάγκη κοινωνικής και κρατικής παρέμβασης. Το Τρίτο Μέρος του νόμου 3982/2011 (Βιομηχανική Νομοθεσία), που εναποθέτει τη χωροθέτηση και οργάνωση χώρων υποδοχής δραστηριοτήτων (Επιχειρηματικά Πάρκα) του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα αποκλειστικά στην Ιδιωτική Πρωτοβουλία, προτείνεται άμεσα να αναμορφωθεί.

7. Αναφερόμενος σε δράσεις κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη επιστημονικής προσέγγισης της πιθανότητας μεγάλης πλημμύρας από τον Κηφισό και την άμεση ανάγκη επαναχρησιμοποίησης του νερού της Ψυττάλειας, που αποτελεί σε παροχή (750.000 κ.μ. ημερησίως) τη μισή ή 1/3 περίπου της παροχής του Αχελώου.

8. Την υποβάθμιση του ΣτΕ επισήμανε, με παράδειγμα τη συνέχιση της λειτουργίας μονάδας ετοίμου σκυροδέματος στον Ελαιώνα παρά την απόφαση διακοπής του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ από το 2010. Η μη άμεση εφαρμογή της απόφασης συνεχίζεται με ευθύνη δικαστικού του ΣτΕ.

9. Τέλος υπογραμμίστηκε ότι για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, εκτός της διατήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των ελεύθερων χώρων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η στάθμη θορύβου (ηχορύπανση) και η ατμοσφαιρική ρύπανση ( χημικές ενώσεις και μικροσωματίδια) κ.ά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου