Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρο στον "Εθνικό Κήρυκα" για την συνέλευση του Αλληλέγγυου Σχολείου 10/12/2016

Όλο και μεγαλώνει λόγω αναγκών η Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία»

Tου Άρη Παπαδόπουλου -15 Δεκέμβριος, 2016

Άποψη της συνέλευσης της 10ης Δεκεμβρίου. Φωτογραφία: ΕΘνικός Κήρυξ.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Όταν στα τέλη Μαρτίου είχε ο «Εθνικός Κήρυξ» επισκεφτεί τη συνέλευση της Kίνησης Πολιτών Μοσχάτου με το εύστοχο όνομα «Μεσοποταμία» (αφού βρίσκεται μεταξύ Κηφισού και Ιλισού) είχε ενδιαφερθεί για το έργο που επιτελείται εκεί και κυρίως επειδή ευεργετεί τη μαθητιώσα νεολαία.
Είχαμε τότε γράψει πως η κίνηση ξεκίνησε το 2003 ως οικολογική κίνηση για τη σωτηρία της παραλίας Μοσχάτου που μπαζώθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι στα χρόνια της κρίσης δημιούργησε ένα Αλληλέγγυο Σχολείο.
Η Μεσοποταμία πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στη συνείδηση των ενεργών κατοίκων της πόλης ως μια συλλογικότητα με πολύπλευρη δράση στους τομείς των κοινωνικών αγώνων και του πολιτισμού και από το 2006, στεγάζεται στην οδό Πλάτωνος 13, σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Μοσχάτου.

Από αριστερά η Κατερίνα, μία προικισμένη τελειόφοιτη Λυκείου που αναγνωρίζει την προσφορά της Μεσοποταμίας, ο καθηγητής εκ των πρωτεργατών Χρήστος Κορολής, η καθηγήτρια Μαρινίκη Κολιαράκη και η επίσης καθηγήτρια Μαρώ Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ
 Από αριστερά η Κατερίνα, μία προικισμένη τελειόφοιτη Λυκείου που αναγνωρίζει την προσφορά της Μεσοποταμίας, ο καθηγητής εκ των πρωτεργατών Χρήστος Κορολής, η καθηγήτρια Μαρινίκη Κολιαράκη και η επίσης καθηγήτρια Μαρώ Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

 Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία όλων αυτών των χρόνων υπήρξαν, η μάχη για τη μη ιδιωτικοποίηση της παραλίας από το 2004, η Κινηματογραφική Λέσχη ταινιών μικρού μήκους, η λέσχη ανάγνωσης κ.α. και πάνω από όλα τα ενισχυτικά μαθήματα για μαθητές Ελλήνων και προσφύγων που όμως μιλούν Ελληνικά. Ήταν οι ανάγκες που το επέβαλλαν και οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται.
Έτσι πλέον περιλαμβάνει μαθήματα ενισχυτικής για όλα τα επίπεδα, ξένες γλώσσες και μαθήματα μουσικής, σεμινάρια και εκδηλώσεις. Είναι μια πρότυπη (σε σύγκριση με άλλα όμοια κοινωνικά σχολεία) εκπαιδευτική προσπάθεια, καθώς είναι μέρος ενός δικτύου Τράπεζας Χρόνου και λειτουργεί με κοινές συνελεύσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Εφέτος και με τη συνεργασία του διδάκτορα και ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Newcastle Βασίλη Βλαχοκυριάκου, έγινε και έρευνα πάνω σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του Αλληλέγγυου Σχολείου μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και άλλων, που καταχωρήθηκε με επιστημονικά στατιστικό τρόπο, και παρουσιάστηκε στη συνέλευση της 10ης Δεκεμβρίου.
ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ
Καταγράφηκαν έτσι οι επιθυμίες και οι ανάγκες, πρώτη των οποίων εξακολουθεί να είναι η εύρεση χώρων ικανών να φιλοξενούν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Απόδειξη ότι η συνέλευση αυτή τη φορά δεν έγινε στο κτίριο της «Μεσοποταμίας» αλλά σε κοντινό Γυμνάσιο για να χωρέσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε, ότι τον Μάρτιο που επισκεφτήκαμε τη «Μεσοποταμία» ήμασταν και τυχεροί. Γνωρίσαμε την κ. Ντίνα Διβάρη – Μπορέλ μία ευγενική φυσιογνωμία της Ομογένειας, η οποία αν και ζει εδώ και δεκαετίες στη Γενεύη δεν ξεχνάει την πατρίδα της στα χρόνια της κρίσης. Η κα Μπορέλ, έχει αναλάβει δράση και προσπαθεί να συνενώσει τα διάφορα Κολέγια της Γενεύης ώστε να δρουν υπέρ της Ελλάδας.
Η κ. Ντίνα Διβάρη – Μπορέλ μία ευγενική φυσιογνωμία της Ομογένειας της Γενεύης που στηρίζει τη Μεσοποταμία. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ
Η κ. Ντίνα Διβάρη – Μπορέλ μία ευγενική φυσιογνωμία της Ομογένειας της Γενεύης που στηρίζει τη Μεσοποταμία. 
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ
Και εν πολλοίς το πετυχαίνει και ήταν και πάλι παρούσα στη συνέλευση της 10ης Δεκεμβρίου, όπου τη συναντήσαμε και εμείς. Αυτή τη φορά υπήρχε και αντιπροσωπεία από τη Σουηδία με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος της Αριστεράς κ. Ντανιέλ Ριαζάτ, επιφορτισμένο με θέματα Εκπαίδευσης. Οι Σουηδοί έμαθαν για το Αλληλέγγυο, εντυπωσιάστηκαν και έστειλαν τον κ. Ριαζάτ που δήλωσε ακόμη πιο εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται.
Ωστόσο, παραμένει ως ζητούμενο αυτό που είχε και στην πρώτη μας επίσκεψη δηλώσει ο κ. Χρήστος Κορολής, από τους πρωτεργάτες καθηγητές: «Ότι σκοπός του Αλληλέγγυου Σχολείου είναι να περάσει κάποιες νοοτροπίες που μπορεί να δείξει πώς ονειρεύονται μαθητές, γονείς και καθηγητές το Δημόσιο σχολείο, όπως θα ήθελαν όλοι τους να είναι. Και με μία άλλη Παιδεία με συμμετοχή και δημοκρατία που πρέπει οι μαθητές να μεταφέρουν στα ημερήσια σχολεία τους, όπως μάλιστα είπαν κάποιοι από τους μαθητές που παραβρέθηκαν στη συνέλευση…».
Ο βουλευτής του σουηδικού κόμματος της Αριστεράς Ντανιέλ Ριαζάτ. Φωτογραφία: ΕΘνικός Κήρυξ
Ο βουλευτής του σουηδικού κόμματος της Αριστεράς Ντανιέλ Ριαζάτ. Φωτογραφία: ΕΘνικός Κήρυξ
Με αυτούς τους στόχους πορεύονται ακόμη, και παράλληλα εμπλουτίζουν τις δράσεις τους με αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και με υπέρτατο σκεπτικό να προσφέρουν στους μαθητές ό,τι το καλύτερο, το πολυτιμότερο, ό,τι αποφασίζεται εντελώς δημοκρατικά μέσα από τις συνεχείς συνελεύσεις που όλο και αυξάνουν σε συμμετοχή.
Εξάλλου, όπως τονίστηκε εμφαντικά από τον καθηγητή Κορολή «θέλουμε την εξωστρέφεια, να μεγαλώσουμε, να αποκτήσουμε γέφυρες με την τοπική κοινωνία, να καταλάβει το Μοσχάτο ότι δεν είμαστε κλειστή συλλογικότητα, αλλά ανοικτή στην κοινωνία».
ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου