Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας: "Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης", του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια, Κυριακή 5 Μαΐου στις 20.00

Ξαναρχίζουμε τις προβολές μας αυτή την Κυριακή, 5 Μαΐου, με την ταινία "Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης" (Balada Triste de la Trompeta), του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια (2010, Έγχρωμο, 107΄), με τους Κάρλος Αρέθες, Αντόνιο ντε λα Τόρε, Καρολίνα Μπανγκ.

Σχετικά με την ταινία:
"Συναρπαστικά χαώδης ταινία, μεγαλειώδους υπερβολής σε όλα της. Από τη βαθιά μελαγχολία που την τυλίγει ως τη σουρεαλιστική πολιτική αλληγορία μιας μετεμφυλιακής Ισπανίας σαν τσίρκο με ανατριχιαστικούς κεντρικούς χαρακτήρες που οι καταστάσεις τους μετέβαλαν από κανονικούς ανθρώπους σε τέρατα, για να αντεπεξέλθουν στην πραγματικότητα. Ένα κινηματογραφικό πολιτικό σχόλιο για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, από τον εμφύλιο ως το 1973 που ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση, δύο χρόνια πριν το θάνατο του Φράνκο.
Στον εμφύλιο, ρεπουμπλικάνοι στρατιώτες εισβάλλουν στο θέατρο και υποχρεώνουν δύο κλόουν να πολεμήσουν μαζί τους, σε μια στιγμή καθοριστικής έκβασης. «Αν δεν είσαι μαζί μας - λένε οι ρεπουμπλικάνοι - είσαι με τους επαναστάτες του Φράνκο». «Δεν είμαι με κανέναν. Εγώ δουλεύω», απαντά ο κλόουν. Ο ένας σκοτώνεται στη μάχη το 1937 κι ο άλλος αργότερα, μετά το 1940, σε έκρηξη που τίναξε φύλακες και φυλακισμένους στον αέρα, όλοι δούλευαν στη διάνοιξη των θεμελίων του Μνημείου της Κοιλάδας των Πεσόντων, που παρήγγειλε ο Φράνκο σαν αρχιτεκτονικό επιστέγασμα της νίκης του στον εμφύλιο. Μαδρίτη 1973. Ο Χαβιέ, γιος του δεύτερου κλόουν, κληρονόμησε το επάγγελμα του πατέρα του και βρίσκει δουλειά σε ένα τσίρκο της Μαδρίτης σαν «λυπημένος» παλιάτσος. Εκεί γνωρίζει τον Τρελό Παλιάτσο Σέρτζιο και ερωτεύεται την Νατάλια, την τελευταία ακροβάτη, αρραβωνιαστικιά του Σέρτζιο."
(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Κυριακή, 5 Μαΐου, στις 20:00. Όπως πάντα, στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι πάντα δωρεάν, αλλά μπορείτε αν θέλετε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας και στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας με γραφική ύλη.

Σας περιμένουμε!  

https://www.facebook.com/events/417347752429951/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου