Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»: Να προτάξουμε την αλληλεγγύη στην πράξη



Η σφοδρότητα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που ζούμε έχει αναδείξει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία σε όλο τον κόσμο. Ο νέος κορονοϊός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός και εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των εθνικών συστημάτων υγείας. Η αυτοαπομόνωση φαίνεται να είναι η μόνη αποδοτική λύση για την ανάσχεση των επιπτώσεων της επιδημίας.

Για κάποιες ευάλωτες ομάδες όμως, η αυτοαπομόνωση, η φυσική αποστασιοποίηση, δεν είναι δυνατές. Οι πρόσφυγες/ισσες, οι άστεγοι/ες, οι κρατούμενοι/ες στις φυλακές είναι εκτεθειμένοι στον υγειονομικό κίνδυνο, χωρίς να έχουν την ίδια πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Είναι αμφίβολο αν η διασπορά του κορονοϊού σε κάποιο από τα υπερπλήρη καμπ προσφύγων θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο.

Σε δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι  διαγνώστηκαν 150 κρούσματα σε μια μέρα. Όπως και στην περίπτωση της Ριτσώνας, τέθηκε σε καραντίνα όλη η δομή, χωρίς να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τις κατάλληλες αποστάσεις του υγειούς πληθυσμού από τους νοσούντες, εντείνοντας τα αστυνομικά μέτρα και απαγορεύοντας την έξοδο.

Η κατάσταση είναι οριακή, ιδιαίτερα για τα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε μερικά τετραγωνικά. Η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι αδύνατη λόγω της έλλειψης ζωτικού χώρου και των κακών συνθηκών διαβίωσης. Οι τοπικές μονάδες υγείας δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος μιας ενδεχόμενης διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον ιό. Οι ήδη ευάλωτες ομάδες πλήττονται ακόμα περισσότερο από τη σημερινή κρίση. Πρέπει όλη η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία των κατατρεγμένων ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι στα σύνορά της και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων αλλά και για την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών και της δημόσιας υγείας συνολικά.

Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα δράσεις για τη στήριξη των προσφύγων, όπως έχει ήδη κάνει στο παρελθόν και συνεχίζει για τη στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας.  Για να προτάξουμε την αλληλεγγύη απέναντι στον ρατσισμό και τις πολιτικές που τον θρέφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου