Από το cine.gr
Φώτα, Μουσική, Χορός. – Νοσταλγία για την Επιθεώρηση
Ο Παντελής Βούλγαρης είναι από τους πιο "ανθρωποκεντρικούς" σκηνοθέτες του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Στα 40 χρόνια που υπηρετεί την εγχώρια παραγωγή καταπιάνεται με θέματα κοινωνικού περιεχομένου που έχουν όμως στο επίκεντρο σύνθετους χαρακτήρες. Ο τρόπος που τους προσεγγίζει θα έλεγε κανείς ότι είναι ‘τρυφερός’ και ταυτόχρονα ώριμος. Με σύνεση σκιαγραφεί το περιβάλλον που πλαισιώνει τους ήρωές του και με πίστη και απλότητα ξεδιπλώνει πλευρές του χαρακτήρα τους και τη γραμμή των πράξεών τους. Στο Ακροπόλ παρουσιάζει μια κινηματογραφικά ανεξιχνίαστη για το 1995 (χρονιά παραγωγής) πλευρά της ελληνικής ιστορίας, το θέατρο. Συγκεκριμένα, η ιστορία του διαδραματίζεται τη δεκαετία του 50-60 όπου οι επιθεωρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονταν σε περίοδο ακμής. Οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν αυτοδίδακτοι, είχαν όμως έμφυτο ταλέντο και σεβασμό για την τέχνη τους. Το μουσικό θέατρο Ακροπολ στην Αθήνα γίνεται θεσμός, με πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές αλλά και παραγωγές Χολλυγουντιανής αίγλης. Από τα σκηνικά και τα κοστούμια έως τις ορχήστρες και τα μπαλέτα, το Ακροπολ ήταν τόπος συνάντησης της επιτυχίας με το ταλέντο και την αγάπη για το θέατρο. Ο Παντελής Βούλγαρης παρουσιάζει τα θεατρικά δρώμενα πάνω και πίσω από τη σκηνή του φημισμένου θεάτρου.
Η δεκαετία που διαδραματίζεται η ιστορία του Ακροπολ είναι μια ανήσυχη περίοδος για την Ελλάδα, τόσο πολιτικά όσο κοινωνικά και οικονομικά. Σε ταινίες του ο Βούλγαρης εξετάζει βαθύτερα τις άμεσες επιδράσεις της εποχής στην ανθρώπινη ψυχή. Στο Ακροπολ προτιμάει να εστιάσει στον θεατρικό κόσμο και μέσα από αυτόν να αναπολήσει το ελληνικό θέατρο γενικότερα και την μουσική επιθεώρηση ειδικότερα. Πίσω από την λάμψη των θεατρικών παραγωγών, ο σκηνοθέτης παρατηρεί το ανθρώπινο πρόσωπο, τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα πάθη. Με μεστούς διαλόγους και έντονες ερμηνείες, η ταινία νοσταλγικά περιγράφει τα καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και μας ταξιδεύει στον εσωτερικό κόσμο των καλλιτεχνών. Με ένα ίσως μελαγχολικό ύφος παρουσιάζονται οι ανασφάλειες, οι αδυναμίες, οι συγκρούσεις αλλά και οι επιτυχίες των ηθοποιών της επιθεώρησης.
Το Ακροπόλ θυμάται μια δεκαετία που η αστική τάξη ‘γλεντούσε’ στα θέατρα, οι ηθοποιοί καρδιοχτυπούσαν στα παρασκήνια και έδιναν όλο τους τον εαυτό στη σκηνή, η επιθεώρηση ‘κέρδιζε’ τους θεατές ενώ το θέατρο απέκτησε ψυχή ‘Στο Ακροπολ’.
Η ταινία προβλήθηκε το 1996 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στη Valencia και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καίρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου