Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004

Συζήτηση για ξενοφοβία και ρατσισμό


ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ : «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ…»

 

Σας προσκαλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση, για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία.

Την Δευτέρα 13-12-04 ώρα 18.00 στο Δημαρχείο Μοσχάτου (Κοραή 36 και Ιθάκης) θα γίνει εκδήλωση-συζήτησή, για το ρατσισμό και την ξενοφοβία. 

Θα συμμετέχουν οι:
Νικόλας Λάμπρου (Αλβανός μετανάστης).
Σ. Κάστρο (Σύρος μετανάστης).
Αρμπάν Τερλάλα (Αλβανός μετανάστης).
Δημήτρης Λεβαντής (s.o.s Ρατσισμός).
Κωστής Παπαϊωάννου (Διεθνής Αμνηστία). 

Θα παρέμβει μουσικά το πολυεθνικό συγκρότημα ΕΝΩΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΠ Διοργάνωση: ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ (Μοσχάτου)



Την περασμένη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Mοσχάτου, με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών "Μεσοποταμία", ανοιχτή συζήτηση για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία (η πολύ πετυχημένη αφίσα της εκδήλωσης δημοσιεύτηκε και στο προηγούμενο φύλλο της "Εποχής"). 
Η συζήτηση προσέλκυσε 100 περίπου άτομα και παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον. Ομιλητές ήταν ο Σουλεϊμάν Κάστρο, οικοδόμος, μετανάστης από τη Συρία, ο Δημήτρης Λεβαντής, δικηγόρος και γραμματέας της οργάνωσης "SOS Ρατσισμός" και ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και πρώην Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. 
Βασικός στόχος των ανθρώπων που οργάνωσαν την εκδήλωση ήταν να μην αποτελέσει ακόμη μία συζήτηση για τους μετανάστες ερήμην τους. 
Θίχτηκαν ερωτήματα όπως, ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ και πώς αυτά παρουσιάζουν το θέμα, ποια είναι η ευθύνη του καθενός, ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης ως προς το ζήτημα, ποιος είναι ο κρυφός ρατσισμός, αυτός που ο καθένας μας μπορεί να εκφράζει, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Δύο πολύ σημαντικά σημεία που τονίστηκαν ήταν ότι, πρώτον, ανεξαρτήτως μεταναστών, ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα ρατσισμού στην καθημερινότητά του, και δεύτερον, ότι η συμβίωση μεταναστών και Ελλήνων αποτελεί πλέον μια αναπόφευκτη εξέλιξη, είναι μια πραγματικότητα. 
Γι' αυτό θα ήταν προτιμότερο να σκεφτόμαστε πώς θα ενσωματωθούν οι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία όσο το δυνατόν πιο ομαλά, παρά πώς θα τους διώξουμε. 
Γιατί με την ξενοφοβία προβάλλουμε ουσιαστικά το μίσος μας πάνω σε μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, την οποία αυτόματα περιθωριοποιούμε. 

ΕΠΟΧΗ 19-12-2004



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου