Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας: "Μετέωρο και Σκιά", του Τάκη Σπετσιώτη, Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 21.00

Η πρώτη μας προβολή για τον Ιούνιο θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, 5/6, με τη βραβευμένη ταινία "Μετέωρο και Σκιά" (1985, Έγχρωμο, 101΄), του Τάκη Σπετσιώτη, με τους Τάκη Μόσχο, Γιώργο Κέντρο, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Νίκο Αλεξίου, Αριστοτέλη Αποσκίτη. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.

Σχετικά με την ταινία:
"Το Μετέωρο και σκιά του Δημήτρη Σπετσιώτη προσεγγίζει με σεβασμό το μετέωρο που υπήρξε ο Λαπαθιώτης και κλαίει με αξιοπρέπεια για τη σκιά που κατάντησε στο τέλος της ζωής του. Ακροβατώντας πάνω στην κόψη του ξυραφιού, παίζοντας επικίνδυνα μ’ ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο θέμα, που θα μπορούσε να συντρίψει και πολύ πεπειραμένους δημιουργούς, ο Σπετσιώτης καταφέρνει να διεκπεραιώσει το τρομαχτικά δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε με απόλυτη αξιοπρέπεια.
[...]
Η σκηνοθεσία δεν μπερδεύτηκε στον ψευδορεαλισμό της αναπαράστασης. Με την άκρως αποτελεσματική συμβολή του φωτογράφου Φίλιππου Κουτσαφτή και κυρίως της σκηνογράφου Ντόρας Λελούδα, ο Σπετσιώτης καταφέρνει τελικά να βγάλει τον χαρακτήρα και την εποχή του, λιτά, αφαιρετικά, απλά. Κι ακόμα πετυχαίνει, χωρίς να το επιδιώκει ίσως συνειδητά, να περιγράφει την αντίφαση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τον πεζό και συχνά χυδαίο κοινωνικό περίγυρο, που δρα έτσι κι αλλιώς ανασταλτικά στην προσωπική υπόθεση του δημιουργού, καθώς προσπαθεί να παραμείνει ποιητής μέσα σ’ ένα κόσμο που σκοτώνει αδιάκοπα τους ποιητές [...]".
(Από κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη στην εφημερίδα Έθνος, 1985).

Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 21.00, όπως και όλο το καλοκαίρι, η προβολή θα γίνει στον ανανεωμένο κήπο της Μεσοποταμίας - Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε αν θέλετε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας και στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας με γραφική ύλη.

Σας περιμένουμε!  

https://www.facebook.com/events/2251520391779812/
http://www.mesopotamia.gr/el/kinimatografiki-leschi-meteoro-kai-skia-tou-taki-spetsioti/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου